Mi a különbség szeretet és önzés között?
SZEMlélek 2019. november 13.

Mi a különbség szeretet és önzés között?

Keresztényként könnyebben megérthetjük önmagunk szeretetét, amely azzal kezdődik, hogyan viszonyulunk Istenhez.

shutterstock_702039349.jpg

Amikor valaki a szeretetről beszél, általában az az utolsó, hogy önmagunk szeretetére gondolunk. Ha őszinték akarunk lenni, tudjuk, hogy saját magunkat szeretni nem mindig könnyű. Sokan, általában a fiatalabb korosztály gyűlöletet is érez önmaga iránt. Nem szeretik, ahogy kinéznek - azt az arcot és testet, melyet örököltek. Rosszul értékelik önmagukat és küzdenek az elfogadásért. Egyesek nem szeretik a karakterüket vagy személyiségüket, különösen akkor, ha félénkek vagy egyszerűen csak nehezebben boldogulnak a társadalomban. Kevés jót látnak magukban és igazán boldogtalanok.

Az Úr azt mondja, hogy a tanítványává válásához „meg kell tagadnunk önmagunkat”, ami azt is jelenti, hogy le kell mondanunk önmagunkról. Azonban, a második parancsolat az, hogy „úgy szeresd a felebarátodat, mint saját magadat”. Ez azt jelenti, hogy

előbb meg kell szeretnünk önmagunkat, hogy aztán másokat igazán szerethessünk.

Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy az önzés az egyik legnagyobb emberi hiba, a büszkeséggel együtt az egyik főbűn. Az önző ember csak magára gondol, saját érdeklődése központjában önmaga szerepel. Ők bármely helyzetet a saját javukra fordítanak és gyűlöletet éreznek azok iránt, akik velük szemben állnak.

De mi van azokkal az emberekkel, akik többet gondolnak másokra, mint magukra, és ezzel saját egészségüknek és jóllétüknek ártanak? Szeretnünk kell magunkat vagy sem? Hol kezdődik az önzés? És hol kezdődik önmaguk szeretete?

Önmagad szeretete az a szeretet, ahogy másokat szeretsz Isten által

Ezt a kérdést érinti Márk evangéliumának egy részlete:Jézus ránézett és megkedvelte. „Valami hiányzik még belőled – mondta neki. – Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben, aztán gyere és kövess engem!(Márk 10;21)

Mi mást mond ez a rész, ha nem azt, hogy Isten maga, mindannyiunkat külön-külön szeret? A kereszten Krisztus nem általánosan az emberiségre, hanem mindannyiunkra gondolt.

Láthatjuk, hogy van különbség az önzés és az önmagunk szeretete között. Azok, akik szeretik magukat Istenben, békében vannak Vele. Ők nem hasonlítják magukat másokhoz; alázatosan elfogadják azt, akik. Abból a meggyőződésből merítik az erejüket, hogy az Úr szereti őket. Még akkor is, amikor egyedül vannak, szerető család vagy barátok nélkül, abban az esetben is képesek szeretni felebarátaikat, ahogy Isten szereti őket. Az Úr azt parancsolja, hogy úgy szeressünk másokat, ahogy önmagunkat,

mert Ő tudja, hogy csak azok az emberek  képesek másokat szeretni, akik úgy tekintenek magukra, ahogy Isten látja őket.

 

Gondoljunk bele. Ha mindannyian tisztán látnánk ezt, mennyivel derűsebbek lehetnénk és mennyivel békésebb lenne a világunk!

Alain Quilici testvér

Forrás:aleteia.org

süti beállítások módosítása