Templomok kazettás mennyezetei által ihletett kifestőkönyv jelent meg
SZEMlélek 2019. november 13.

Templomok kazettás mennyezetei által ihletett kifestőkönyv jelent meg

Gyermekekkel próbálja megismertetni a templomok kazettás mennyezeteinek a motívumkincsét az a kétkötetes kifestőkönyv, amelyet a Johannita Lovagrend adott ki és szerdán Soltész Miklós államtitkár jelenlétében mutattak be Nagyváradon, a Csillagocska református zeneóvodában.

kazettas-mennyezet-2.jpg A kifestőkönyv páros oldalain egy-egy templomi kazetta reprodukciója, a mellettük levő páratlan oldalakon pedig a minta megrajzolt körvonala látható, amelyet a gyermekek kiszínezhetnek.

Minden kazetta alatt rövid leírás található a templomról, amely mennyezetén a kazettának nevezett négyszögletű, festett fafelület látható, és a kazettában használt szimbólumokról is. A könyv végén egy térképen kikereshető az a település, amelyen a templom áll. A kifestőkönyvet a 93 éves Tomcsányiné Szemere Sarolta nyugalmazott könnyűipari üzemmérnök, aranykoszorús kézművesmester, a templomi kazettás mennyezetek szakértője készítette. A könyvben elsősorban református és unitárius templomok kazettái szerepelnek, de evangélikus és katolikus templomok motívumai is előfordulnak.

"Egy ilyen kifestőkönyvből a gyermekek játszva tanulják meg, hogy a magyar egyháztörténetben, kultúrában mennyire fontosak ezek a kazettás mennyezetű templomok és mennyire különleges, hogy ugyanaz a minta egy templomon belül többször nem jelent meg, hogy minden kazetta egyedi" - magyarázta az MTI-nek a könyvbemutató után telefonon Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A kifestőkönyvet tízezer példányban nyomtatták ki és a Kelet-Magyarországon, Erdélyben és Partiumban, valamint Kárpátalján élő gyermekek kapják meg. A kifestőkönyvet Tomcsányi István, a Johannita Lovagrend magyar kommendátora mutatta be. 

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása