Történelmi siker: elindulhat az ebola elleni oltás!
SZEMlélek 2019. november 13.

Történelmi siker: elindulhat az ebola elleni oltás!

A Johnson&Johnson cég két forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet nyújtott be az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az Ebola-vírus Zaire törzsét célzó oltásra vonatkozóan. Két injekció beadását igényli a kezelés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tegnap jóváhagyta az oltóanyagot. A szervezet megállapította, hogy az Ervebo oltás, melyet a Merck amerikai gyógyszergyártó cég (amely hazánkban MSD-ként ismert) forgalmaz majd, megfelel a minőségi- és biztonsági előírásoknak.

ebola_outbreak_in_gulu_municipal_hospital.jpg

A Johnson&Johnson cég által benyújtott két injekció közül az elsőt a Johnson&Johnson technológiájával fejlesztették ki, a másodikat a dán székhelyű Bavarian Nordic A/S (BAVA.CO) készítette. A Johnson&Johnson kérelmeit több mint tíz tanulmány támasztja alá, amelyekben leírják a felnőtteken és gyermekeken megtörtént teszteléseket, és a kezelési módot.

A vírust a Kongói Demokratikus Köztársaság (egykori nevén Zaire) területén található Ebola folyó völgye után nevezték el (a folyót az őslakosság saját nyelvén Legbala néven emlegeti), ez közel található az első 1976-os ismert járványkitöréshez, egy flamand nővérek által vezetett misszionárius kórházhoz Yambuku faluban.

A vírus azóta Afrika különböző pontjain többször is feltűnt, főleg Kelet-Közép-, Közép- és Nyugat-Afrikában, az Ebola és a Kongó folyók környékén, a Kongó területén, a Viktória-tó környékén, Dél-Szudánban, Ugandában, Gabonban, Elefántcsontparton, Guineában, Sierra Leonéban és Libériában. A betegség zoonózis, állatról terjed emberre. Megbetegíti a majmokat és más emlősöket is, azonban a vírus természetes gazdája nem ismert.

1976-os azonosítása óta a legsúlyosabb fertőzés a megbetegedések és az áldozatok számát egyaránt tekintve. A 2014-es nyugat-afrikai Ebola-járvány nagy nemzetközi pánikot keltett és felgyorsította az Ebola-ellenes védőoltások fejlesztését. Ennek eredményeként több, nyugaton kifejlesztett vakcinát is sikeresen teszteltek a térségben. Az egyik oltás egy rekombináns vezikuláris sztomatitisz vírust (rVSV) tartalmaz, melyben megtalálható a ZEBOV egyik felszíni glikoproteinje, ami az oltott egyénben utóbbi ellen immunválaszt vált ki. A vakcinát Guineában tesztelték, 7651 ember bevonásával, és 100 százalékos hatékonyságot tapasztaltak, 6 nappal az oltás beadását követően az oltott egyének közül senki sem betegedett meg. A kísérleti védőoltás sikeréről 2015 júliusában az Egészségügyi Világszervezet is beszámolt. Ezek inkább kísérleti terápiáknak mondhatóak. A betegségnek nem volt eddig specifikus kezelése, a terápia gyakorlatilag a támogató kezelésekre korlátozódott. Figyelembe véve az érintett területek infrastrukturális és egészségügyi lehetőségeit, ennek biztosítása is komoly kihívást jelent. A betegség kezdeti tünetei nem jellegzetesek. A helyben rendelkezésre álló laboratóriumi háttér sokszor szegényes, ezért sokszor félrediagnosztizálják, a lázas beteget elkülönítés nélkül malária ellenes szerrel kezelik.

A jelenlegi vakcina monoklonális antitestekkel akadályozza meg a vírus más sejtekre gyakorolt ​hatását. Most, hogy a WHO elhárította a gyógyszer útjában álló fontos, első akadályt, az oltást használni kívánó országok saját engedélyezési folyamata következik. Ezután az Ervebo terjeszthető lesz. Valószínűleg ez legkorábban 2020 közepére valósul meg.

Még soha nem volt ilyen gyors a vakcina WHO általi jóváhagyásának folyamata. Az eljárást a sürgős közegészségügyi helyzet miatt gyorsították meg.

– Történelmi lépést tettünk azért, hogy biztosítsuk: a leginkább rászorulók hozzáférhessenek az életmentő vakcinához – mondta a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. – Az előminősített oltóanyaggal és a kísérleti kezelésekkel az ebola immár megelőzhető és kezelhető.

– Ez egy történelmi lépés, amely az életmentő oltással ellátja majd azokat, akiknek leginkább szükségük van rá – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgató.

Az Ervebo oltást az Ebola Nyugat-Afrikában 2014-es kitörése óta folyamatosan fejlesztették. Az oltóanyagot már kipróbálták a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol több mint 2190-en vesztették életüket ebolában az elmúlt egy évben. A WHO szerint legalább 236 ezer embert oltottak be, köztük 60 ezer egészségügyi dolgozót. 

Szakemberek szerint mindazonáltal a járvány leállításának legjobb módja a jó oltás mellett a potenciális kapcsolatok megkeresése, az elszigetelés és végül a kezelés.

A betegségről részletesebben: ITT olvashatnak.

(Forrás: index.hu, reiters.com)

süti beállítások módosítása