A magyarországi Szent Egyed Közösség kapta a Szent Márton díjat
SZEMlélek 2019. november 16.

A magyarországi Szent Egyed Közösség kapta a Szent Márton díjat

A díjat minden évben annak a személynek adják át, aki a megelőző években a legtöbbet tette Pannónia kulturális életéért.

sztegyedjo.jpg

A Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok 2001-ben Szent Márton Díjat alapított, amelyet minden évben annak a személynek adják át, aki a megelőző években a legtöbbet tette Pannónia kulturális életéért. A Szent Márton-bazilikában tartott díjátadó ünnepségen Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntőjében felidézte, hogy Szent Márton amikor kellett katona volt, amikor kellett püspök, de sohasem lépett ki a neki rendelt élethelyzetből, és sohasem kötött kompromisszumot, mindig megmaradt az igazságérzete. Példa számunkra 1700 év távlatából is.

Az ünnepi koncert után S.E.R. Mons. Michael August Blume SVD apostoli nuncius magyarul tartott ünnepi beszédében emlékeztetett rá, hogy Szent Márton egyike azon magyaroknak, kiknek kisugárzása jóval meghaladta az országot, az egész világon tisztelik.

Az idén a Szent Márton díjat a Szent Egyed Közösség kapta.

A közösség életének két alapvető pillére van: a szegények szolgálata és a közös imádság. Budapesten és Pécsett heti két, Monoron és Győrben heti egy imádságuk van. Persze, szükség van egy harmadik pillérre is, ez pedig maga a közösség, a közösség tagjait összekötő testvéri szeretet, barátság. De tulajdonképpen a szegényekkel is ez a barátság köti össze a közösséget. Ami megkülönbözteti a Szent Egyed közösség tevékenységét a többi szociális segítő szervezettől az, hogy valamennyi tevékenységükben törekszenek arra, hogy a kitaszítottak, szegények minden pillanatban érezhessék a keresztény értékrend és gondoskodás jeleit.

(Forrás: kialfold.hu, fotó: Csapó Balázs)

süti beállítások módosítása