Betyárok fosztották ki a kerekegyházi postát
SZEMlélek 2019. november 18.

Betyárok fosztották ki a kerekegyházi postát

A kerekegyházi posta megnyitásának 140. évfordulójára emlékeztek meg a napokban a városban.

betyarok.jpg

A program első felében korhű öltözékben haramiák támadtak a meglepett tisztviselőkre, felidézve 1863. szeptember 18-ának éjszakáját, amikor egy nyolctagú betyárbanda kirabolta az Izsákról Kecskemétre tartó postakocsit. A történelmi játék szereplői a Kerekegyházi Lokálpatrióták Egyesülete, a Bács Megyei Lovas Bandérium és Tüzér Üteg tagjai, valamint a posta dolgozói voltak, akik egyben felidézték azt a pillanatot is, mikor 1879-ben az első postamester, Pázsit Mihály, akkori főjegyző átvette kinevezési okmányát.

A postarablást feldolgozó színjátékot követően nyílt meg a magyar és a kerekegyházi posta történetét feldolgozó, valamint a Kass János Kossuth-díjas grafikusművész bélyegeit bemutató kiállítás a Katona József Művelődési Házban. Köszöntőt mondott dr. Kelemen Márk polgármester, valamint Ötvös Tamás, a Magyar Posta Zrt. Kelet-magyarországi Területi Igazgatóság értékesítési osztályvezetője. A postatörténeti kiállítást Juhászné Pálnok Lenke, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának tagja ajánlotta a közönség figyelmébe. A tárlat anyagát a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány bocsátotta rendelkezésre, a helyi posta történetéhez kapcsolódó dokumentumokat, tárgyakat a Kerekegyházi Lokálpatrióták Egyesülete és a város postásai gyűjtötték össze. A jeles alkalomra meghirdetett gyermekrajzpályázat legjobb alkotásai a művelődési ház nagytermében kaptak helyet.

– A helyi posta megnyitása előtt a községbe szóló leveleket Kecskemét postahivatala kapta meg, ahonnan megpróbálták értesíteni a kerekegyházi címzettet, hogy jöjjön érte, vagy rábízták valakire, hogy vigye el a címzettnek. Ha Kerekegyházáról levelet, pénzt, csomagot akart küldeni valaki, azt a kecskeméti postahivatalban tudta feladni. Óriási előrelépés volt az önálló postaszolgálat elindulása. A település életében tehát a postaszolgáltatás minőségi változást jelentett, mivel a község bekapcsolódott az ország vérkerin­gésébe.

(Forrás: baon.hu)

süti beállítások módosítása