A szíriai örményeknek gyűjtenek a református diákok és pedagógusok
SZEMlélek 2019. november 21.

A szíriai örményeknek gyűjtenek a református diákok és pedagógusok

A Szíriai Örmény Református Egyház damaszkuszi általános iskoláját támogatja a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap (KMROA) idei adománygyűjtése.


a1_11.jpg

A református oktatási intézmények határokon átívelő szolidaritási alapja idén tíz éves. Az alapgondolat az volt, hogy maguk a pedagógusok és a diákok támogassák rászoruló társaikat, ezzel is erősítve bennük az összetartozás és a szolidaritás érzését. Egy évtized alatt a református pedagógusok és diákjaik több mint 133 millió forintot gyűjtöttek össze.

Ebből sikerült életben tartani az ukrán állami támogatás nélkül működő kárpátaljai líceumokat, szerte a Kárpát-medencében bővíteni a nyelvhatáron megtartó erőt jelentő református intézményhálózatot, valamint tízezer diáknak kezébe adni a Bibliát. Mindezért úgy adnak hálát az oktatási intézmények, hogy ezúttal közel-keleti testvéreink iskoláját támogatják.

A nehéz helyzetben lévő libanoni és szíriai reformátusokkal 2016 óta áll közvetlen kapcsolatban a Magyarországi Református Egyház. 2017-ben és 2019-ben a Magyar Református Szeretetszolgálat már támogatta a háborús régióban élő gyerekek között végzett vasárnapi iskolai szolgálatukat, a Generális Konvent pedig a legszegényebb diákok ösztöndíjalapját egészítette ki saját forrásból.

A maroknyi szíriai és libanoni református gyülekezet erején felüli, színvonalas oktatási rendszert tart fenn. Ugyanakkor segítenek a menekülttáborokban is, hogy a nyolc éve tartó háború miatt ne kelljen oktatás nélkül felnőnie egy teljes generációnak. Nagy hangsúlyt fektetnek a megbékélésre is: keresztyén, muszlim, arab és kurd gyerekek egyaránt látogatják intézményeiket.

(Forrás: MTI/OS; Fotó: reformatus.hu)