Emléktáblát állítottak Győrben a kivégzett bencés diákoknak
SZEMlélek 2019. november 22.

Emléktáblát állítottak Győrben a kivégzett bencés diákoknak

A Szent Mór Bencés Perjelség és a Bencés Diákok Győri Egyesülete emléktáblát állított a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium falán, melyet Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel, a győri bencés közösség elöljárója szentelt fel. A Tanácsköztársaság ideje alatt a Győri Egyházmegyében két ártatlan papot végeztek ki: Wohlmuth Ferenc (1855-1919) császári plébánost és Szemelliker Antal (1882-1919) fülesi plébánost.

2019_11_21_emlektabla-avato-06-700x478.jpg

„Emlékezés és főhajtás ez a mai alkalom e két vértanú atya előtt. Példák ők nekünk és példaként állítjuk a jelenkor fiataljai és emberei elé, hogy hűek voltak hitükhöz, vállalt hivatásukhoz, hűek voltak Istenhez” – hangsúlyozta Sárai-Szabó Kelemen. „Antal és Ferenc atyák vértanú halála és emléktáblája emlékeztessen minden erre járót a hűség és kitartás erejére, a másokért adott élet végtelen értékére” – fogalmazott az atya.

A harminchét éves Szemellikert vörös katonák hurcolták el plébániájáról, és a forradalmi rögtönítélő bíróság Sopronban koholt vádak alapján golyó általi halálra, a 64 éves Wohlmuth Ferencet pedig pár hónappal később kötél általi halálra ítélte. A kivégzéseket 1919. április 10-én és június 5-én hajtották végre. A két papnak semmiféle bűne nem volt, vértanúságukat a kommunisták egyházüldözése okozta.

Biczó Zalán, a Széchenyi István Egyetem könyvtárosa, a vértanú plébánosok kutatója először arról a hasonlóságról beszélt, amely életsorsukban és halálukban egyező volt. Mindkét atya a mostani őrvidéki- burgenlandi területen született, Sopronban tanultak, majd onnan kerültek a győri bencés főgimnáziumba. Szorgalmas tanulók voltak. Az érettségi letétele után a győri papneveldében folytatták tanulmányaikat. Győrben szentelték pappá őket 1881-ben és 1905-ben. Mindkettejük buzgó és szorgalmas pap volt, akik közösségüknek vezetői voltak Császár és Füles községben. Wohlmuth atya karitatív szegényeket segítő munkájával és az ökumené szellemében tevékenykedett, Szemelliker atya pedig a helyi Vöröskereszt elnöke, gazdasági társulatok és a takarékpénztár vezetője volt. Összeköti sorsukat a 100 esztendővel ezelőtti tragikus haláluk is, utolsó szolgálati helyükön nyugszanak híveik körében. Majd a kutató külön-külön is felelevenítette a két pap életútját.

„A bencés gimnázium falán elhelyezett emléktábla jelzi azt, hogy a két plébános a győri bencéseknél kapta azt tudást a bencés atyák jóvoltából, amit a közösségeik felé továbbítottak.” – hangsúlyozta a kutató. Biczó Zalánnak egyébként a Győri Könyvszalonra jelent meg újbóli kiadásban A vértanú plébános Szemelliker Antal című emlékkönyve.

A két pap boldoggá avatását a Győri Egyházmegye kezdeményezte, kérésüket a püspökök testülete támogatja, de további kutatások szükséges a boldoggá avatási kérelem benyújtásához. A két pap ügyét egyetlen dokumentumban tárgyalják majd, hiszen mindketten ugyanakkor, a száz évvel ezelőtti kommunista kommün áldozatai lettek., életsorsukban, halálukban sok a hasonlóság és az egyezés.

(Forrás: Gyorplusz.hu)

süti beállítások módosítása