Katasztrófavédelem vonult ki Visontára
SZEMlélek 2019. november 22.

Katasztrófavédelem vonult ki Visontára

Két héttel ezelőtt nagyjából 15-20 ember dolgozott a Mátrai Erőmű egyik gázturbinájának felújításán. Az addigi széljárás hirtelen megfordult, a gázturbinán keresztül pedig iszonyatos bűz csapta meg a szűk térben dolgozók orrát.

1574335007-rnluxju9r_md.jpg

Az embereknek hirtelen megfájdult a fejük, hányingerük lett, légszomjjal küzdöttek, a levegőben lévő gázok irritálták a szemüket és a bőrüket. A csapatnak azonnal el kellett hagynia a helyszínt.

A rémisztő eset ellenére a katasztrófavédelem csak három nappal később, múlt hét kedden vonult ki a Mátrai Erőműhöz, amely a magyar áramtermelés nagyjából húsz százalékát adja. Azóta több cikk is megjelent, amelyekben a környéket ellepő orrfacsaró szagról, tömeges rosszullétről, véres székletről vagy elszíneződő érmékről írtak, az Átlátszó által megszerzett dokumentum szerint több mérgező gáz koncentrációja is meghaladta az egészségügyi határértéket.

Hivatalosan viszont továbbra is meglehetősen homályosan fogalmaznak az erőműben lévő szennyezésről, és bagatellizálják a történteket. A katasztrófavédelem szerint ugyan a felszabaduló gáz valóban erőteljes szagú volt, de a lakosságra nézve nem jelentett veszélyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely szerint rémhírek jelentek meg a sajtóban, egyszeri esetről beszélt, és szerinte a hatóságok összes mérése határérték alatti eredményt hozott:

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rémhírnek minősítette, hogy a Mátrai Erőmű visontai víztározójából felszabadult, erőteljes szagú bomlástermék veszélyes az emberi egészségre. Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: mérések igazolják, hogy a környezetbe kerülő gáz koncentrációja nem haladja meg a határértékeket. A tárcavezető azt is cáfolta, hogy az eladás alatt álló erőmű veszteséges lenne.

Mint fogalmazott, folyamatosak az ellenőrzések, a vizsgálatok adatai pedig a kormány rendelkezésére állnak. A Katasztrófavédelmi Mobil Laborok (KML) levegőmérései alapján a kifolyási ponton közvetlen körzetén kívül sehol nem mérhető határérték fölötti légszennyező anyagkoncentráció,

így valószínűleg a kén-hidrogén okozhatja a bűzhatást, ami határérték alatti koncentráció esetén is előfordulhat, tette hozzá a kancelláriaminiszter.

A vízmintavételi eredmények a vízügyi hatóságnál állnak rendelkezésre, napi rendszerességgel végeznek méréséket – folytatta –, a környezetvédelmi hatóság rendelkezésére álló adatok alapján pedig a vízfolyáson habzás, valamint halpusztulás sehol nem tapasztalható. A G7 véleménye ennek az ellenkezője. 

(Forrás: Facebook, inforstart.hu )

süti beállítások módosítása