Gyerekbarát település címet kapott Jászboldogháza és Tata
SZEMlélek 2019. november 25.

Gyerekbarát település címet kapott Jászboldogháza és Tata

Az UNICEF Magyarország kihirdette a Gyerekbarát Település pályázat végeredményét. Idén a címet és a vele járó 2 millió forintot Jászboldogháza és Tata nyerte el.

gyerekjoy.jpg

Az UNICEF Magyarország pályázatára 2019-ban is számos pályázat érkezett, a díjról szakértőkből álló független értékelő bizottság döntött. Minden évben azok a települések nyerhetik el a címet, amelyek a gyermekek jogait kiemelt kérdésként kezelik.

Jászboldogháza pályázata a helyi általános iskolára, valamint a gyermekrészvétel fejlesztésére épít és reális célkitűzéseket fogalmaz meg. A település fejlődését számos előremutató civil kezdeményezés segíti, a 2 millió forintot pedig az önkormányzat a művelődési ház felújítására, egy fiataloknak szóló közösségi tér létrehozására fordítja.

- Jászboldogháza településen az elmúlt évtizedekben nagy hangsúlyt fektettünk a gyermekek életkörülményeinek javítására és ez által egyértelműen a szülők életére is – mondta Szűcs Lajos, Jászboldogháza polgármestere. - Ennek szükségét már 28 évvel ezelőtt felismerte a település, amikor létrejött a Boldogházi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány, majd később 2004-ben a Jászboldogháza Ifjúságáért Közhasznú Egyesület, mely szervezetek folyamatosan azon dolgoznak, hogy az önkormányzat és az oktatási intézmények által biztosított javakat szaporítsák. Az elmúlt évtizedben ez nagyon sok program szervezésében is megnyilvánult, mellette mikrobuszokat, sporteszközöket biztosítanak a gyermekek részére, de építettek játszóteret, gyermektábort, és komplett óvodai bútorcserét is kapott a település tőlük. Az önkormányzat is folyamatosan prioritásként tekint az oktatás-nevelés kérdésére, így 12 éve annak, hogy iskolabuszt indítottunk a környező tanyavilág gyermekeinek, majd felújítottuk és fejlesztettük intézményeinket, ezzel megkönnyítettük életüket. Iskolánk tanulóinak fele a környező településekről bejáró gyermek. Úgy gondolom, az elmúlt évtizedekben nagyon sokat tett a falu közössége azért, hogy gyermekeink és szüleik boldog, békés otthont találjanak Jászboldogházában, nagyon örülünk ennek a megtisztelő elismerésnek – tette hozzá a polgármester.

Tata városa 2018-ban fejezte ki csatlakozási szándékát az UNICEF Gyermekbarát Település kezdeményezéshez. A város külön figyelmet fordít a gyermekek korai fejlesztésére és a sajátos nevelési igényű gyerekekre, valamint a település kiválóan biztosítja az akadálymentesítést a fogyatékkal élő fiatalok és felnőttek számára egyaránt. Jól működik a helyi gyermekvédelmi jelzőrendszer, a tehetséggondozás, valamint sokféle ösztöndíjra pályázhatnak a fiatalok.

- Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Tata városa azon települések egyike, amely elnyerhette az UNICEF Gyerekbarát Település díj megtisztelő címet – mondta Michl József, Tata polgármestere. - A munkának, amelyet eddig is végeztünk, a legfontosabb üzenete az volt, hogy legyen minden szülőnek munkája, legyen mindenkinek tisztességes otthona, és a gyermekei olyan körülmények között nőhessenek fel, ahol testben, lélekben, szívben, szeretetben is erősödni tudnak. Kiemelten fontosnak tartjuk a felnövekvő generáció számára a testi és szellemi fejlődéshez szükséges intézmények és eszközök biztosítását. Cél, hogy minden gyerek az iskola után vagy sportoljon vagy valamilyen művészetet tanuljon. El kívánjuk érni, hogy szeressék városukat, „Csak amit ismerek, azt szerethetem” elvünk szerint Tata tantárgy keretében ismerik meg az otthonukat. A gyerekek folyamatosan részt vesznek a település kulturális életében, egészséges és biztonságos környezetet teremtünk számukra a mindennapok megéléséhez. Folyamatosan törekszünk az új lehetőségek feltérképezésére és a fejlődés biztosítására. Ez a díj óriási elismerés városunk számára, és megerősítést jelent a folytatáshoz – tette hozzá a polgármester.

A Gyerekbarát Települések számára fontos, hogy a gyermekek hatással lehessenek a közösségük életére, elmondhassák a véleményüket, hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz és olyan környezetben élhessenek, amely biztonságot nyújt a számukra. Kiemelt jelentősége van még annak, hogy a gyermekek részt vehessenek a település kulturális életében, valamint egészséges környezetben, a kizsákmányolás és erőszak minden formája nélkül élhessék mindennapjaikat.

A Gyermekbarát Település jógyakorlatokon keresztül kíván utat mutatni a helyi önkormányzatoknak, hogy a vállalások és szolgáltatások egyre gyerekbarátabbá válhassanak, más települések pedig ezeket a gyakorlatokat átvehessék, továbbfejlesszék, alakítsák.

(Forrás: unicef.hu)