Erdős Eszter, református lelkész lett a Szuper WMN díjazottja
SZEMlélek 2019. november 27.

Erdős Eszter, református lelkész lett a Szuper WMN díjazottja

Nem felülről prédikál! Erdős Eszter, református lelkész a Szuper WMN civil díjasa.

00128612.jpeg

A református lelkész 1987-ben, Ráckeresztúron, egy parasztházban, mondhatni, a semmiből hozta létre azt a terápiás otthont, amely ország első rehabilitációs intézménye volt, és mára európai színvonalú drogterápiás központtá nőtte ki magát, valamint egy szenvedélybetegeknek segítő hálózat épült köré. 

Egy fiatal, végzős református lelkész, Erdős Eszter kapta meg a feladatot: kezdjen valamit a „deviánsokkal”.

Hogy miért ő?

Egyrészt gyerekkora óta vonzotta a misszionáriusi tevékenység, dolgozott nevelőotthonban gyerekfelügyelőként, részt vett cigánymisszión Baranyában és a Nyírségben. Ami pedig szintén számított: jól ismerte azt a közeget, ahonnan a drogos fiatalok származtak.

Maga is kallódó fiatal volt, sűrűn váltogatta az iskolákat, a gimnáziumból másodévben kimaradt, elszökött otthonról, körözte a rendőrség. Mivel a Moszkva tér könyékén nőtt fel, amely az egyik fő drogelosztó hely volt a városban, az ismeretségi körében is voltak szenvedélybetegek, és azt is saját szemével látta, milyen pusztítást végez rajtuk a szer. Édesanyja sokszor pátyolgatott bajba jutott fiatalokat.

Eszter élete akkor változott meg gyökeresen, amikor egy illegális keresztény táborban tizennyolc évesen megtért. „1977-től a Moszkva téri drogosok között önkéntes missziót végeztem, a lakásunkon bibliakört tartottunk nekik a szüleim támogatásával, és hívtam őket a rákosszentmihályi református gyülekezetbe is, sokan el is jöttek, és voltak, akik szakítottak a szenvedélyükkel.”

Miután estin leérettségizett, úgy döntött, lelkész lesz, és jelentkezett teológia szakra. Friss diplomásként nagy lelkesedéssel látott hozzá a feladathoz, amellyel esperes tanára megbízta: szervezze meg a Kallódó Missziót fiatal drogosok számára.

(Forrás: wmn.hu)

 

süti beállítások módosítása