Ezekben a napokban zajlik a nemzetközi hárfaverseny
SZEMlélek 2019. november 27.

Ezekben a napokban zajlik a nemzetközi hárfaverseny

A versenyt 2007-ben indította útjára Gorbunova Natália, a szegedi Szimfonikus Zenekar hárfaművésze és a Király-König Péter Zeneiskola hárfatanára. 

download_12.jpg

Idén az V. Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyt rendezték meg Szegeden. A verseny nyitó- és zárócermóniája, illetve valamennyi fordulója nyilvános és ingyenes, az érdeklődőket szeretettel várják a közönség soraiba. A rangos verseny útnak indításával az volt a célja, hogy lehetőséget teremtsen a tehetséges hazai fiatalok számára. A fiatal hárfások ilyenbkor komoly nemzetközi zsűri előtt is megmutathatják tudásukat, és professzionális pályafutásukat elindító, meghatározó élményeket szerezhetnek. A Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny több mint egy évtizedes története alatt eddig 40 különböző országból több mint 270 fiatal hárfás fordult meg Szegeden.

Időpont: 2019. november 27. – december 1.

Helyszín: Reök-palota
Magyar Ede tér 2.
Szeged, 6720

A művészeti vezetőséget ezévtől Grobunova Natália lánya, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hárfatanára vette át. A jubileumi versenyen a patinás szegedi Reök-palotában november 27 és december 1 között három korcsoportban mérhetik össze tudásukat a világ minden tájáról érkező versenyzők. 

A háromévente megrendezett nemzetközi hárfaverseny mára elismert kulturális eseménnyé vált nem csak nemzetközi szakmai körben, hanem a szélesebb zenekedvelő szegedi közönség számára is. Az ingyenesen látogatható rendezvénysorozaton a közönség találkozhat többek között brit, olasz, japán, holland, orosz, kínai, indonéz és francia hárfásokkal, valamint a szegedi hárfaműhely négy versenyzővel is. 

A verseny fővédnökségét Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora vállalta, emellett védnök lesz Jakez Francois, a Camac francia hárfagyártó cég vezérigazgatója, Dr. Tóth Péter zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánhelyettese, Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, illetve Bősze Ádám zenei antikvárius, a Bartók Rádió műsorvezetője. 

A zsűritagok között nemzetközileg elismert szólisták, kamarazenészek, zenekari muzsikusok és pedagógusok egyaránt szerepelnek. Külföldről érkeznek Chantal Mathieu, Geneviève Létang, Diana Grubišić Ćiković, Isabel Moreton, Zuzanna Elster és Katrina Szederkényi hárfaművészek. A hazai zenei életet Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, Sipkay Deborah, a Nemzeti Filharmónikus Zenekar szóló hárfása, Varga István, Zeneakadémia gordonka tanára, valamint Felletár Melinda és Pavlovits Dávid a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanárai képviselik.

A hárfaverseny nem jöhetett volna a Camac Harps francia hárfagyártó cég támogatása nélkül. A szervezők külön köszönetet mondanak a REÖK-nek, a Szegedi Ukrán Önkormányzatnak, Vígh Andreának, Wening Klárának, Maros Miklósnak, illetve minden támogatónak, aki hozzájárul a verseny lebonyolításához.

Az ünnepélyes megnyitóra november 26-án 18.30 órakor kerül sor. Ezen beszédet mond valamennyi védnök és Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese is. A megynitón közreműködik a zsűri elnöke, Chantal Mathieu hárfaművész. 

A verseny programja megtalálható a www.szegedharpcompetition.com oldalon.

(Forrás: szegedtourism.hu)

 

 

 

süti beállítások módosítása