A cseh pap, aki életet lehelt egy elpusztított faluba
SZEMlélek 2019. december 03.

A cseh pap, aki életet lehelt egy elpusztított faluba

A Cseh Köztársaság Sas hegységében magasan fekszik egy falu, amely különbözik a többitől: lakosainak 80% -a valamilyen fogyatékkal él.

maxresdefault_1.jpg


Egy karizmatikus pap az egyszer már elhagyatottá vált helyet közösséggé alakította a társadalomból kitaszítottak számára.

„A forradalom után a hatalmas boldogság, öröm és szabadság érzése járt át mindenkit. Az érzés, hogy mindent megjavíthatunk”- mondta Josef Suchar atya. "A feladatom egyszerű volt: visszahozni az életet Neratov faluba."

Neratovot a háború és a 20. század közepének kommunista uralma szinte teljesen megsemmisítette. Barokk templomát és történelmi zarándokhelyet egy részeg katona által kilőtt rakéta pusztította el. A kommunizmus végére, 1989-ben, a faluban már csak mindössze két ember lakott.

„Nem számít, mennyire tönkrement minden, tudtam, hogy különleges. Volt valami misztikus ebben a helyben ”- mondja Josef atya. Amikor 1987-ben először volt a faluban, bement a templomba és imádkozott. Ott állva megígértem, hogy bármit megteszek, hogy valamikor ismét itt tarthassak misét.”

Nem sokkal a kommunizmus bukása után két évvel, Josef atyát új plébániára helyezték ki. A romos Neratov is ide tartozott. "Az Istenünk nagy tréfamester, és óvatosnak kell lennünk, mit mondunk neki, vagy hogy mit kérünk tőle" - nevetett.

"De az ígéreteket be kell tartani."

Josef Atya Neratovról alkotott elképzelésének egy fő szempontja volt,hogy a falu a biztonság és a közösség helyéül szolgáljon a fogyatékkal élők számára. "Megígértük, hogy nem csak beszélni fogunk a rászorulók segítéséről, hanem teszünk érte." - mondja.

61092994_10157340932259629_4937118722692218880_o.jpg

A kommunista uralom alatt a Sas-hegység kastélyai olyan helyekké váltak, ahová azokat a fogyatékkal élő cseheket zárták, akiket az állam veszélyesnek, őrültnek ítélt. Ezreket szakítottak el családjuktól, a kormánypropaganda pedig azt terjesztette, hogy a fogyatékosság fertőző.

„Ha javítani akarjuk a falut, akkor az embereket is meg kell javítanunk. ”

Josef atyát kezdetben csak néhány önkéntes támogatta, viszont az évek során egyre többeket vonzott a projekt: építészeket, terveket és újabb álmokat. Több ember költözött ide és több vállalkozás is indult.

Most, 30 évvel később, a falu felismerhetetlen. Az impozáns templomot felújították, és 2007-ben üvegtetőt is kapott, hogy szimbolizálja azokat az éveket, amikor az még nyitva állt, kiszolgáltatva az elemeknek.

interier_foto_petr_slavik.JPG

A 2018-ra van itt már üzlet, iskola, játszótér, étterem, piackert és gyümölcsös. Szép alpesi nyaralók, levendula és muskátlivirágos kertekkel, ahol a télire való fahasábok is szépen sorban rakva díszelegnek.

A közösségi alapú Neratov Egyesület, amelyet Josef hozott létre a falu ügyeinek kezelésére, ma 250 embert foglalkoztat, és az ország három legnagyobb fogyatékkal élőket alkalmazó munkahelyének egyike.

David Havlíček, akinek tanulási nehézségei vannak, négy évvel ezelőtt, 26 éves korában költözött a faluba. David nyolc éves kora óta különböző intézményekben vagy pszichiátriai osztályokon élt. „Új készségeket tanulok, hogy önálló életet élhessek” - mondja. „A jövőm Neratov. Nem akarok innen elmenni. ”

Jana Nêmcová, 64 éves. Nevetve meséli azt, amikor először találkozott Josef atyával. "Amikor először elmondta nekünk a tervét, azt gondoltuk,hogy nem fog segítséget kapni.

„De a benne élő szenvedély valami más volt. Egy éven belül a családunk ide költözött, hogy segítsen az újjáépítésben. Ez lehetővé tette számunkra, hogy kövessük azt az álmunkat, hogy gyermekeinknek otthont adjunk. ”

Nêmcová hat fogyatékossággal élő gyermeket nevelt az elkövetkező 30 évben, annak a helynek és a filozófiának köszönhetően, melyet az atya épített.

A környékre érkező turistákat arra ösztönzik, hogy látogassanak el Neratovba.

Josef atya szerényen mesél az eredményeiről. "Szeretném világossá tenni, hogy ez a hely nem rólam szól" - mondja. „Az emberek itt élnek és dolgoznak. A fogyatékkal élők azok, akik összejönnek és döntenek ennek a falunak az irányításáról, nem én. Ez az igazi oka annak, hogy ekkora élet van most itt."

the-renovated-church-in-neratov-861x574.jpg

Lehet, hogy ez a hely nem csak Josef atyáról szól, de köszönet illeti őt, hogy életre keltette.

Forrás:postive.news.com Kép:libreshot.com,hkregion.cz,Neratov(Barnwald fb.oldala),Borító:youtube.com

süti beállítások módosítása