Négy díjat nyert Milánóban a Pilátus
SZEMlélek 2019. december 03.

Négy díjat nyert Milánóban a Pilátus

Szabó Magda Pilátus című regényéből készült film négy elismerést is kapott a Milánói Filmdíjon: a legjobb rendező (Dombrovszky Linda), a legjobb női főszereplő (Hámori Ildikó), a legjobb operatőr (Hartung Dávid) és a legjobb vágó (Mezei Áron) díját.

pilatus.jpg

A Milánói Filmdíj (MIFF Awards) 19 éve működik, Olaszország egyik rangos filmes eseménye, a díjátadóra várhatóan januárban kerül sor. Az Oscar mintájára a fesztivál 10 kategóriában jelöl filmeket, melyek közül a Leonardo Da Vinci Film Society tagjai jelölik ki a nyerteseket, a Da Vinci lovasszobor gazdáit.

A Pilátus-t hat díjra jelölték: a legjobb rendező, forgatókönyv (Somogyi György és Szélesi Sándor), operatőr és vágó kategóriájában volt versenyben, illetve Györgyi Anna és Hámori Ildikó külön-külön is bekerült a legjobb női főszereplők közé. A legjobb filmnek járó díjat a kategóriagyőztesek közül a közönség választja, a nyertes filmek nagy eséllyel forgalmazásba kerülnek Olaszországban. Tavaly Bertolucci és Vittorio Storaro, korábban Claudia Cardinale kapott itt életműdíjat, a díjazottak között volt az elmúlt években Peter Falk, Danny DeVito, Renèe Zellweger és Steven Soderbergh.

Idén a vágói díj jelöltjei között volt a 3-szoros Oscar-díjas vágó, Walter Murch (Apokalipszis most, Az angol beteg, A keresztapa). A nyertes filmek listáján Oscar- BAFTA- és Emmy-díjas alkotások szerepelnek - tavaly a Virunga, előtte az Ikarusz című Oscar-díjas dokumentumfilmek vitték el a legjobb filmnek járó lovacskát. A Pilátus televíziós filmként a Cross Dot Film gyártásában készült a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatának támogatásával, producere Köves Ábel.

Főbb szerepekben látható még Terhes Sándor, Szikszai Rémusz, Kovács Zsolt, Máhr Ági, Martin Márta, Kakasy Dóra, Székely B. Miklós. A film dramaturgja Goda Kriszta, zeneszerzője Bolcsó Bálint, díszlettervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Donkó László, a casting director Matyassovszky-Zsolnay Bálint, hangmérnöke Komlódi Gábor és Dévényi Tamás.

(Forrás: magyar.film.hu)

süti beállítások módosítása