A klímaváltozás hatással van a várandósság idejére is
SZEMlélek 2019. december 04.

A klímaváltozás hatással van a várandósság idejére is

Korábbi tanulmányok mutattak már összefüggést a hőség és a rövidebb várandósság között, az okokat azonban nem tudták pontosan meghatározni.

pocaknap.jpg

„A csecsemők egészségét sok dolog befolyásolja, a korai születés azonban fontos tényező, amely később kimutathatóan összefügg az újszülöttek egészségével és a gyerekkori mentális eredményekkel” – olvasható a Kaliforniai Egyetem kutatója, Alan Barreca, és a Claremont McKenna College tudósa, Jessamyn Schaller által vezetett szakértői csoport tanulmányában.

A tudósok elemzésük során 56 millió születést vizsgáltak az 1969 és 1988 közötti időszakból. A forró napok átlagosan hét nappal rövidítették le a terhességeket.

A számítás alapját a napi születési arányszám adta. A kutatók összehasonlítottak egy minimum 32,3 Celsius-fokos napi csúcshőmérsékletű napot más évek ugyanazon napjával. Viszonyítási pontul 15,6 és 21,1 Celsius-fokos csúcshőmérsékletű napok szolgáltak.

Az eredmények szerint a forró és az utána következő napon a születési arányszám megnövekedett, és csak 15 nap elteltével normalizálódott.

A vizsgált időszakban évente mintegy 30 forró napot jegyeztek fel, ez 25 ezer születés esetében rövidítette le a várandósságot, és több mint 150 ezer terhességgel töltött nap "kiesését" jelentette.

Az 1969 és 1988 közötti időszak alapján kimutatták, hogy a klímaberendezések a jelenség hatását egyharmadával csökkenthetik.

(Forrás: elobolygonk.hu)

süti beállítások módosítása