Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt Barcelonában
SZEMlélek 2019. december 06.

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt Barcelonában

A Vall d'Hebron kórház orvosai Spanyolországban egy speciális, úgynevezett műtüdős kezelésnek köszönhetően hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt.

twitter_1.jpg

A 34 éves brit Audrey Mash a férjével túrázott november elején a katalán Pireneusokban, amikor egy hóvihar meglepte őket több mint kétezer méteres magasságban.

Mire a riasztott mentőcsapatok megtalálták őket, a nő teste erősen kihűlt, eszméletét vesztette és megállt a szíve.
Mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol ECMO (extracorporeal membrane oxygenation) készülékkel, vagyis speciális testen kívüli szívmotorral kezdték meg a kezelését, amely a kivezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. Az eljárás során a testen kívüli keringést a beteg combartériájába és vénájába vezetett két cső segítségével valósítják meg.
Eduard Argudo kezelőorvos szerint az eljárás sikere azon múlt, hogy a nő súlyosan kihűlt, teste mindössze 18 fokos volt, amikor rátaláltak. Ha normális testhőmérséklettel szállították volna kórházba, már nem tudták volna megmenteni. Hozzátette, hogy a pácienst neurológiai károsodás sem érte.
Audrey Mash újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy valóságos csoda, ami vele történt.
Spanyolországban ez az első olyan dokumentált eset, amikor ilyen hosszú szívmegállás után valaki életben marad és felépül.

Amint tudjuk, általában a szívleállást követő első 4-5 percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés. A szívhalált követő 10. percig még van esély az újjáélesztésre, ám ekkor már valószínűleg nem kerülhető el az agy visszafordíthatatlan károsodása, a 10. perc után pedig már sajnos minimális az életben maradás esélye.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása