Fenntartható ajándékozás
SZEMlélek 2019. december 12.

Fenntartható ajándékozás

Csak mert közeleg a karácsony, még nem muszáj felfüggesztenünk a zöld szokásainkat. És ezt most már egyre több üzletben is tudják!

karacsonyi_csomagolas.jpg

A statisztika szerint vásárlási csúcsot döntött Magyarország. Nagy kár. 

download_14.jpg

Egész évben amúgy is túl sok fölösleges tárgyat viszünk haza – tisztelet természetesen a kivételnek –, és karácsonytájt ez hatványozottan igaz.

Nem csak a földi javak, de a csomagolásuk tekintetében is óriási a pazarlás. Aki kicsit is tudatosan gondolkozik a fenntarthatóság tekintetében, az alaposan törheti a fejét, amíg megtalálja a megfelelő, gyakran kompromisszumos megoldást az ajándékozás tekintetében. Szerencsére 2019-ben már akadnak környezetkímélőbb választások. Ezt az evamazin.hu oldalon olvashatjuk.

"Amikor már forog a gyomrom az adventi vásároktól, akcióktól, agyonnyom a karácsonyi illat- és Last Christmas-túladagolás, és az ellencsapat „rohanó világunkat” ostorozó, „értékközpontú”, eszképista ejnye-bejnyézése, az elcsöndesedés fals erőltetése sem vigasztal, és kétségbevonhatatlan bizonyosság uralkodik el rajtam arról, hogy itt valami helyrehozhatatlanul tönkrement, már tudom, hogy egy, csak egy helyen találok menedéket. Keresztyénként ugyanis megvan az a luxusom, hogy a hiábavalóság, a hamisság és a bóvli által kiváltott undor okát nemcsak a bukott, romlott világban, de saját (bukott, romlott, stb.) magamban is kereshetem. De ilyenkor is van hova fordulnom: tapasztalati, zsigeri tudásom van arról, hogy az Írások szava minden helyzetben érvényes és csontig hatoló." - olvashatjuk Molnár Illés tollából a Reposzton.

Szabó Anna Eszter szintén egy tucat ötlettel ajándékozott meg minket a wmn.hu-n:

"Ha már megvannak az ajándékok, akkor ott a csomagolás kérdése is. Aki ragaszkodik a papírcsomagoláshoz, újrahasznosított papírból elég jó választék van, díszíthetjük a csomagokat szárított narancsszeletekkel, tobozzal, fahéjrudakkal. Felvagdalhatunk régi lepedőket, terítőket, és szempillantás alatt gusztusosan bebugyolálhatjuk az ajándékokat.
Lehet, hogy valakinek ez elképzelhetetlen, de az sem a világvége, ha úgy, ahogy van, kihagyjuk a csomagolást, és csak egy masnit kötünk a meglepetésre."

"A karácsonyi ajándékok becsomagolásának komoly hagyományai Magyarországon is, a szezonális ünnepi vásárokban például az egyik legnépszerűbb árucikk a csomagolópapír. Az ünnepi csomagolás tradíciója azonban nem fenntartható – ezt a fejenként évi 95 kg papírhulladék is bizonyítja. Minden ötödik internetező szemétbe csomagolja az ajándékokat.

A csomagolópapírok többsége csak egyszeri használatra alkalmas, de legfeljebb egy alkalommal újrahasznosítható, mielőtt a kukában végzi. A magyarok az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként kb. 95 kg papírhulladékot termelnek, amelynek felét a csomagolóanyagok – főleg a vásárolt termékek borítása és a karácsonyi díszpapírok – teszik ki." - olvashatjuk a Greenfo.hu- oldalon.  

Végül a femina.hu öt lépést ajánl arra, hogy valóban zöld karácsonyunk legyen:

1. Tudatosabb vásárlás és főzés

Tudatosabb vásárlással kevesebb műanyagba csomagolt, felesleges étel kerül a kosárba, majd a konyhai szemétbe. Érdemes előre megtervezni az ünnepi menüt és egy listát írva beszerző körútra indulni.

2. Műanyag helyett vágott fenyő
Sokkal környezetkímélőbb, ha dézsás vagy földlabdás fenyőt választasz, hiszen ezeket az ünnepek után a kertbe is kiültetheted. 
3. Energiatakarékos izzók

Az adventi időszakban az otthonok ünnepi díszbe öltöznek, előkerülnek a hangulatos fényfüzérek és a csillogó díszgömbök. Természetesen az a legkörnyezetkímélőbb megoldás, ha nem használsz izzókat, de ha mégis ezzel díszítenéd a fát vagy az otthonod, fontos, hogy ügyelj arra, hogy csak akkor legyen bekapcsolva, ha otthon tartózkodsz. 

4. Kézműves díszek
A legjobb, ha a gyerkőcökkel készítesz díszeket, vagy felújítod a régit!

5. Zöld ajándék

Válassz élményeket. Szuper ötlet egy szabadulószobás játék, vagy egy főzőiskola is...

(Forrás: Femina, WMN, Reposzt, Greenfo.hu)

 

süti beállítások módosítása