Görögkatolikus kávézó nyílt Debrecenben
SZEMlélek 2019. december 16.

Görögkatolikus kávézó nyílt Debrecenben

Szent Miklós püspöki székhelyéről, Myra városáról kapta nevét a Hajdúdorogi Főegyházmegye kávézója, ahol ajándék -és kegytárgybolt is helyet kapott.

katkav.jpg

A Nagyállomás közelében minőségi kávéval, ínycsiklandó süteményekkel és szendvicsekkel várják a debrecenieket, illetve a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon lakóit. A frissítők elfogyasztása mellett pedig kedvünkre válogathatunk a bolt kínálatából.

A Petőfi tér 9. alatti épület „ficakjában” lett kialakítva a barátságos kis kávézó, ami akár a diákotthon és roma szakkollégium lakóinak szánt karácsonyi ajándékként is tekinthető. Régi elképzelés vált ugyanis valóra ez év végére azzal, hogy egy ilyen közösségi térben jöhet össze a mintegy száz diák.

- Hangsúlyozottan a karácsonyi készület részeként jött létre ez a találkozási pont, mert erre a nagy titokra azzal is hangolódunk, hogy önmagunkra, közösségre találunk ezen a helyen, vagy akár a jó szellemiségű dolgok vásárlása közben szeretteinkre gondolva – indokolta Seszták István főhelynök atya a Myra célját.

katkav1.jpg

Tanulásra, netezésre, közös játékra, lelki alkalmak megtartására egyaránt alkalmas a hely, ahol nem mellesleg szintén Myra néven egyedi kávét lehet kortyolgatni. Hosszas előkészület után készült el egy igazán karakteres, közepes pörkölésű, brazil arabica, ami a kisvárdai Warda Coffee Roaster üzeméből érkezik. Professzionális daráló és kávéfőző is rendelkezésre áll ahhoz, hogy a szemekből a legfinomabb espressot, cappuccinot, melanget ihassuk.

A szánk szélét a mintegy tízféle sütemény elfogyasztása után is megnyalhatjuk: torták, piték, tiramisu, gesztenyepüré csalogatja az édesszájúakat, idővel pedig minőségi szendvicsek a sós ízeket kedvelőket.

Nemcsak egy ilyen találkozási pont hiányzott már nagyon a debreceni görögkatolikusok életéből, hanem az ajándék –és kegytárgybolt is. Nyíregyháza és Budapest után már itt is be lehet szerezni csotkit, ikonképet, imakönyvet, de ezek mellett életvezetéshez segítséget nyújtó könyvek, szépirodalom is megtalálható a kínálatban.

Különféle, kézzel készített termék közül is lehet válogatni: egy-egy fonott kosár, festett kerámia vagy gyertya minden otthon kedves emléke lehet. Főként, ha figyelembe vesszük, hogy java a Szent Lukács Szeretetszolgálat fogyatékosokról gondoskodó otthonában készült, Szakolyban.

(Forrás: hd.gorogkatolikus.hu)  

süti beállítások módosítása