A Tranzitzónában vesztegelő afgán festőnőnek nyílt kiállítása Szegeden
SZEMlélek 2019. december 18.

A Tranzitzónában vesztegelő afgán festőnőnek nyílt kiállítása Szegeden

Mursal Faqirzada idős szüleivel él a röszkei tranzitzónában. Afganisztánból menekültek el, két éve „vendégeskedik” magyar földön. Jobb világba vágyik, ezért merült el a festészetben.

90c4f-01mursalfaqirzada191206_w800.jpg

Tanár soha nem foglalkozott vele – erre nem is nagyon lett volna lehetősége Afganisztánban –, valódi naív stílusú, egyedi festészet az övé. A 32 éves afgán menekült nőnek csütörtökön kiállítása nyílt Szegeden, a tranzitzónában festett képeiből.

A festéshez szükséges vásznat, ecsetet és festéket önkéntesek és segélyszervezetek viszik el neki a tranzitzónába. Huszonöt képét december végéig mutatja be a Grand Café.

„Amikor festek, elfelejtek minden gondot és nehézséget. Elfelejtem, hogy menekült vagyok, bezárva egy menekülttáborba” – olvashatók a szavai a tálat megnyitóját hirdető Facebook-esemény oldalán.

Nem véletlen, hogy Mursal Faqirzada képein nem jelennek meg a pengésdrót és a tranzitzónának aposztrofált menekülttábor mindennapjai. Ez is az elvágyódás része, ebben is megnyilvánul az igénye egy boldogabb világra.

Az afgán nő tehetsége Afganisztánban rejtve kellett, hogy maradjon, az ottani tálib fundamentalisták szemében ez akár halálos bűn is lehetett volna. Ebből a világból menekültek Európába szüleivel.

„Arról álmodom, hogy egy nap szabad emberként kisétálhatok a tranzitzónából, biztonságban élhetek a szüleimmel és a fivéreimmel. Hiszek a jövőnkben. Eljutottunk idáig épségben, és bízom benne, hogy Allah kegyes lesz hozzánk, és a jövőben is segít bennünket.” – mondja Mursal Faqirzada.

Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság magyarországi szóvivője a Szeged Televíziónak elmondta: "azok az emberek, akik jogszerűen érkeztek Magyarországra – hiszen kivárták a sorukat Szerbiában, amíg beléphettek a tranzitzónába –, azzal szembesülnek, hogy hónapokra, egy évre vagy egy évnél hosszabb időre is bezárják őket."

(Forrás: szegedma.hu)

süti beállítások módosítása