Gyümölcsfákkal ültetik tele Koppenhágát
SZEMlélek 2019. december 18.

Gyümölcsfákkal ültetik tele Koppenhágát

Sok koppenhágainak nincs saját kertje, de az almafák és szederbokrok ültetésével a természetet is közelebb hozzák a városlakókhoz, akik így saját maguk is megtapasztalhatják, hogy a természet ajándékai sokszor csak karnyújtásnyira vannak.

 30097677_650608143845c6977c78d450968b144c_wm.jpg

Koppenhága már most is a Föld egyik legélhetőbb városa. Hamarosan teleültetik a várost gyümölcsfákkal, amitől nemcsak zöldebb lesz Koppenhága, de az itt élők is kedvükre falatozhatnak majd a friss, helyi gyümölcsökből.

A város vezetői által nemrég elfogadott javaslat szerint, a gyümölcsfákat parkokban, játszótereken, templomkertekben, sportpályákon, temetőkben ültetik majd el.

A tervek szerint templomkertekben, parkokban, játszótereken és sportlétesítményekben ültetnek majd gyümölcs- és bogyós bokrokat és fákat: a szederbokroktól kezdve az almafákig.

A közösségi városi gyümölcs egy fiatal hölgy, Astrid Aller ötlete, aki a koppenhágai szocialista néppárt képviselője.

A város mindannyiunk tulajdona. Azt akarjuk, hogy ez a közös tulajdonban lévő terület olyasmi legyen, amelyet az emberek is használhatnak, kölcsönhatásba léphetnek velük – nyilatkozta a fiatal politikus.

Aller szerint azért van szükség a közösségi gyümölcsfákra, mert sok nagyvárosban élő gyermek soha sem látott testközelből kertet, nem tudják, hogyan érik a gyümölcs, milyen azt a fáról leszakítva enni.

A városok zöldítését ma már egyre több helyen igazi természetet megidéző zöldfelületekkel végzik. Bécsben több millió eurót különítettek el a város további fásítására és a zöldterületek növelésére, mert a városvezetők remélik, ezzel némiképp mérsékelhetik a klímaváltozás hatásait, és javíthatják a levegő minőségét.

Nagy-Britanniában komoly mozgalommá vált a vadvirágos rétek városokba telepítése, a hollandiai Utrechtben méhlegelővé alakított buszmegállókkal igyekeznek segíteni a városokban élő beporzó rovarokat.

Szerencsére hazai példák is említhetők. Egyre több település fog közösségi fásításba. Hosszúhetényben idén tavasszal vadvirágprogramot indítottak: a falu lakói, kicsiktől a nagyokig vadvirágmagokat gyűjtöttek, amelyeket majd a faluban vetnek el abban a reményben, hogy gyönyörű virágos rétek szegélyezik majd a hosszúhetényi utakat.

Koppenhágában nem mindenki lelkesedik az ötletért

Néhányan attól tartanak, hogy a fák gyümölcsei a kerékpárutakon rothadni kezdenek, megszállják a darazsak, mások szerint a fák gondozása költséges mulatság lesz.

Aller szerint azonban lehet a helyzetet intelligensen kezelni. A gyümölcsfákat nem kell az utak szélére vagy közvetlenül a járdák mellé ültetni, lehet azokat a parkokba is, ahol a lehulló termés senkit sem zavar. A darazsak jelenléte pedig természetes velejárója a gyümölcsfáknak: valamit valamiért.

A költségekkel kapcsolatos aggályok megoldása érdekében Aller őshonos fajták ültetését javasolja, mint amilyeneket a Vild Mad alkalmazáson a környező erdőkben találnak: almát, szedret, bodzát és bogyós gyümölcsöket.

A fiatal koppenhágai képviselő attól sem riad meg, hogy egyesek majd biztos visszaélnek a lehetőséggel, és maguk javára leszedik az összes termést, és értékesíteni próbálják. Szerinte erre nem vetemednek majd a koppenhágiaiak, mert megértik az ügy fontosságát és jelentőségét.

(Forrás: behir.hu)

süti beállítások módosítása