A méhek védelmében sürget lépéseket az EP
SZEMlélek 2019. december 19.

A méhek védelmében sürget lépéseket az EP

Nem elegendő a méhek, pillangók és egyéb beporzó rovarok megmentésére az Unió beporzókról szóló kezdeményezése.

aa4_5.jpg
Ha nincs elegendő méh és más beporzó rovar, nem lesz elegendő termés. Ezért különösen is fontos, hogy közös cselekvési program szülessen arra, hogy a növényvédő szerek ne pusztítsák el ezeket. Az éves uniós mezőgazdasági terméshozam 15 milliárd euró értékű része ugyanis közvetlenül a beporzóknak köszönhető.
Még 2018 áprilisában az Unió megegyezett a neonikotinoidokként ismert imidakloprid, klotianidin és tiametoxam kültéri használatának teljes betiltásáról. Azonban több tagállam sürgősségi mentességet kért a szabály alkalmazása alól saját területén.
A Parlament és a Tanács további lépéseket kért a méhek és beporzók védelme érdekében. A Bizottság ezután mutatta be 2018. június elsején a beporzókról szóló uniós kezdeményezését.
A Bizottság szerint a haszonnövényfajok 84 százaléka és az európai élelmiszer-termelés 76 százaléka legalább részben a rovarok végezte beporzástól függ.
Most szigorúbb pollinátor-kezdeményezést és a méheket és egyéb beporzókat védő új szabályokat kér a Parlament a Bizottságtól.
Az Európa Parlament szerdán elfogadott állásfoglalása üdvözli a beporzókról szóló kezdeményezést, de kiemeli, hogy az a jelenlegi formájában nem orvosolja kellőképpen a beporzópopulációk csökkenésének szerteágazó okait, többek között az intenzív gazdálkodás gyakorlatát, a növényvédő szerek használatát, az éghajlatváltozást, a földhasználat változását, az élőhelyek csökkenését, és az idegenhonos inváziós fajok elterjedését.
aa4_5.jpg
A beporzók elengedhetetlenek a biológiai sokféleség fenntartásához, a mezőgazdaság működéséhez és számos növényfaj reprodukciójához. A képviselők ezért teljes körű és megfelelő hozzárendelt forrással ellátott cselekvési program kidolgozását kérik a Bizottságtól.
aa1_19.jpg
Ahhoz, hogy a méhek élőhelyeire kevesebb növényvédő szer jusson, a Közös Agrárpolitika egyik legfontosabb célkitűzésévé kell emelni a növényvédő szerek visszaszorítását - fogalmaznak a képviselők.
A képviselők szerint a növényvédő szerek fenntartható használatával foglalkozó irányelv soron következő felülvizsgálatakor uniós szintű, kötelező csökkentési célokat kell a jogszabályba foglalni.
A képviselők végül további forrásokat kérnek a méhek fogyásának okait vizsgáló és a beporzó fajok sokféleségének fennmaradását segítő kutatások finanszírozására.
(Forrás: epbudapest; fotó: pixabay)
süti beállítások módosítása