Templomba jársz, tovább élsz!
SZEMlélek 2019. december 19.

Templomba jársz, tovább élsz!

A University College London kutatói szerint a kultúra éltet: a művészet valóban meghosszabbítja az ember életét.

ora.jpg

Több mint hatezer 50 év feletti résztvevőt kérdeztek ki szabadidős szokásaikról, és arra jutottak, hogy azok, akik havonta egyszer vagy többször mennek múzeumba vagy színházba, 31 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg 12 éven belül. A kutatás szerint már az is sokat számít, ha csak évente néhány alkalommal művelődünk: ez 14 százalékkal teszi kevésbé valószínűvé a korai halálozást.

A foglalkozás és a rendelkezésre álló szabadidő nem játszott különösebb szerepet a várható halálozásokban, és a vagyoni helyzet is csak kis mértékben (9 százalék) befolyásolta az élettartamot - számolt be róla a Qubit.

A kutatók szerint a kultúrafogyasztás leginkább a stresszoldó szerepe miatt fontos az élet meghosszabbításában: azok, akik gyakrabban járnak színházba, operába vagy kiállításokra, jobb eséllyel veszik fel a harcot a depresszióval szemben, valamint kiterjedtebb szociális élettel rendelkeznek.

A 2004-2005-ben megkezdett öregedéskutató szociológiai kutatás szerint az általános szabadidős tevékenységek is meghosszabbítják az ember életét, ide sorolták például a kertészkedést, a hobbikat és a templomba járást is, ugyanakkor a mozit nem tekintették kultúrforrásnak.

A WHO egy korábbi tanulmánya szerint a művészet gyakorlása és befogadása is jót tesz az ember egészségének: fejleszti a kreativitást, így megkönnyíti azt is, hogy az ember idősebb korában is könnyebben alkalmazkodjon a változó körülményekhez.

(Forrás: qubit.hu)