Az SM betegek a tabu témákról is olvashatnak
SZEMlélek 2019. december 20.

Az SM betegek a tabu témákról is olvashatnak

Sclerosis multiplex (SM) kezelésére vonatkozó európai irányelvekről és a betegeket érintő szexuális problémákról is olvashatnak az internetes magazinban.

aa2_14.jpg
Szabadon letölthetővé váltak a Multiplex Magazin, a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel élő SM betegekről, de nemcsak SM betegeknek szóló újság korábbi lapszámai a www.msmba.hu/multiplex-magazin oldalon - közölte a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány.
Amint a lap beszámol róla, a szakemberek egyetértésre jutottak abban, hogy a kezelést általában a hatásosságukban és rizikójukban egyaránt szelídebb terápiákkal kell kezdeni, akkor javasolt váltani az erősebb hatású, de kockázatosabb terápiákra, ha nem sikerül megfékezni a betegség aktivitását. Ettől ugyanakkor el lehet térni, ha a betegség már kezdetektől agresszívabb formában jelentkezik.
A fiatalkorban jelentkező betegséggel összefüggő szexuális gondokat okozhatja az SM miatti idegkárosodás éppúgy, mint a mozgáskorlátozottság, gyógyszer mellékhatása vagy érzelmi-pszichológiai nehézségek. Nem szabad az orvos előtt sem tabuként kezelni a témát, hiszen az életminőséget nemcsak az SM olyan tünetei ronthatják, mint a zsibbadás, a kézremegés, a nehezített járás vagy a fájdalmak, hanem a szexuális gondok is – olvasható a lapban. Az újságban számos fotó látható a 2019-ben lebonyolított Országos SM Fotópályázat képeiből is.
Kisfilmeket is közzétettek, bemutatják az SM betegek törekvéseit, aktivitásait: a www.msmba.hu/kisfilmek címen a rehabilitációt szolgáló tornavideók is elérhetők.
(Forrás: MTI/OS; fotó: pixabay)
süti beállítások módosítása