Hogyan ünnepelték karácsonyt szerte a világban?
SZEMlélek 2019. december 27.

Hogyan ünnepelték karácsonyt szerte a világban?

Nézzünk meg néhány képet arról, hogyan ünneplik karácsonyt szerte a világban! 

karacsonyfak-del-afrikaban_1.jpg

Afrikában a decemberi évszak aligha jelent egyenlőt a hideggel. Hagyományos-, helyi fából készítenek karácsonyfát Dél-Afrikában. 

A japán emberek karácsonyi ünneplése azt mutatja, hogy mennyire hatékony a marketing és a reklám. Nevezetesen, 1974 óta számos japán család tölti a karácsony estét a KFC gyorséttermekben.

Portugáliában

a karácsonyi ajándékok karácsony estéjén érkeznek. Egy helyi szokás szerint a kandallóban elégetnek egy olivabogyó- vagy egy gesztenye szárat, és ezután találják meg az előre elhelyezett cipőkben az ajándékot. Gyakori jelenség, hogy a portugálok elhelyeznek egy bölcsőt otthonukban, és a szülők az utolsó pillanatban, titokban helyezik bele a kis Jézus figuráját. Ezzel lepik meg a gyerekeket. És mi a menü Sok-sok tőkehal, Bolo Rei, azaz egy olyan sütemény, amelyet kandírozott gyümölcsökből készítenek!

Decemberben az angolok

díszített üdvözlőlapokat küldenek egymásnak, ezeket felfüggesztik otthonukban. Egy másik hagyományuk a karácsonyi bonbon, nagy, fényes papírba csomagolt cukorkák, más nével "pukkantók", amelyek apró ajándékokat rejtenek, ebből készülhet koszorú is. A hagyomány szerint a megterített asztal tányérjaira teszik őket. Két ember együtt nyitja ki a "bonbonját", így pukkan. Találhat benne viccet, apró ajándékot, néha petárdát is, hogy a meglepetés még hangosabb legyen. Az mindenki által ismert, brit házakban is található karácsonyfa divatját az Egyesült Királyságban Albert Consort herceg kezdeményezte, aki Németországból származott, és szokását onnan hozta. A gyerekek nem Szenteste, hanem december 25-én reggel kapják meg zokniba csomagolt ajándékaikat. December 26-a az úgynevezett Boxing Day, ilyenkor hagyományosan a személyzetet ajándékozzák meg. A név arra utal, hogy ezen a napon nyitották fel a templomi perselyt, amelynek tartalmát a szegények között osztották szét. A brit hagyományok szerint a karácsonyi puding keverése közben kívánt dolgok valóra válnak, de csak akkor, ha a keverést az óramutató járásával egyező irányban végezzük. 

the-royal-christmas-tree-is-admired-by-queen-victoria-news-photo-3292335-1545162518.jpg

Németországnak

rengeteg egyedi karácsonyi hagyománya van. Kezdjük például a német otthonokban megtalálható sokféle adventi naptárral. Az ország délkeleti részén a gyerekek ajándékokat kérnek Christkindtől, egy kislánytól, akit a felvonulásokon szimbolizálnak is. A tengerpart vidékén a Mikulás hajóval jön a tenger felől, hogy a kikötőben köszöntse a gyerekeket és a felnőtteket. Németország keleti felében az Érc-hegységbeli fafaragóművészet országában híresek az illatos füstölőgyertya-tartó figurák, függőívek. Karácsonykor a hagyományos bányász-zenekarok végig vonulnak az utcákon, mint egy óriási népünnepélykor. Az üvegfújó mesterségről ismert Lauscha városka a türingiai Pala-hegységben az üvegből készült karácsonyi díszek bölcsője. Délről származnak az ismert faragott fa-jászolok.Hagyományos desszertjük a Stollen.

süti beállítások módosítása