Templomot épít az orosz ortodox egyház Hévízen
SZEMlélek 2019. december 27.

Templomot épít az orosz ortodox egyház Hévízen

Ma helyezi el új templomának alapkövét Hévízen a Moszkvai Patriarchátus Magyar Ortodox Egyházmegyéje.

d_vg20140106002.jpg

Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI érdeklődésére elmondta: a Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjának tiszteletére elnevezett ortodox templom az Ady utcában épül mintegy 400 millió forintos költséggel.
A polgármester felidézte, hogy a kormány még 2017-ben mintegy 2,4 milliárd forint támogatást biztosított a magyar ortodox egyházmegyének három templom felújítására és egy új építésére. Ez utóbbit régóta tervezték, hogy Hévízen építik fel, mert a fürdővárosban és környékén nagyon sok oroszajkú, ortodox vallású él, jelentős az orosz és ukrán turistaforgalom, az egyházmegye ezért már hosszú évek óta tart miséket is a városban.
Az egyházmegye három magántulajdonú telek megvásárlásával és összevonásával találta meg a templom helyét az Ady utcában. Az önkormányzattal egyeztetett tervek alapján egy mértéktartó, 15-ször 15 méter alapterületű, 12 méter magas, jellegzetesen hagymakupolás templom épül fel egy év alatt - jelezte Papp Gábor.

Amint ismeretes, Hévízen az orosz túristák az ingatlanpiac fő mozgatóerői, pörgetik a turizmust, a vendéglősöktől a fodrászokon át a piaci kofákig mindenkivel jót tesznek. Oroszok, ukránok tömegével költik a pénzüket Hévízen. Egy település, ahol már megvalósult a "keleti nyitás".

Andrej Jekatyerinburgból költözött Hévízre. Az Urálon túli városban az éves átlaghőmérséklet 3 fok, a tél hat hónapig tart, és azon túl, hogy ott végezték ki a cári családot 1918-ban, valamint Borisz Jelcin is odavalósi, egy tömeges és halálos anthraxfertőzés is fűződik a nevéhez: 1979-ben elromlott a helyi vegyifegyver-gyár szellőzőrendszere. Andrej jó klímájú, nyugodt, tiszta levegőjű várost keresett, ahol hosszú távon lehet élni és dolgozni. Három évvel ezelőtt Hévízre esett a választása, mert egy világutazó barátja szerint az még Karlovy Varynál is jobb hely.

A városban járva a magyar és a régen megszokott német beszéd mellett egyértelműen az orosz dominál, lépten-nyomon cirill betűs feliratokba, reklámtáblákba, étlapokba botlik az ember, szemmel látható, hogy belőlük él az egész környék. És bár hallani olyan véleményeket is, hogy az orosz turisták időnként rendetlenek a szállodákban, hangosak és gyorsabban elhasználják a környezetüket, az általános vélekedés inkább pozitív. A város fejlődik, az oroszok pénzt hoznak, és igényt tartanak a helyiek szolgáltatásaira. Moszkvából, Szentpétervárról, Szaratovból, Szamarából, Murmanszkból, Cseljabinszkból, Nyizsnyij Novgorodból és Jekatyerinburgból jönnek a legtöbben, a helyiek tapasztalata szerint két tömött busz - korábban a ferihegyi, a Malév csődje óta inkább a bécsi reptérről - szinte minden héten érkezik.

Oda vannak a jó időért, a meleg gyógyvízért, a jó minőségű autóutakért, amelyeken az orosz léptékekhez képest villámgyorsan kiugorhatnak Bécsbe vagy Grazba, és elérhetik a szlovén vagy a horvát tengerpartot is. Imádják, hogy nagyokat lehet sétálni a parkokban, és ezt a nők, akár sötétedés után is, egyedül is megtehetik, szeretik a magyar borokat és a libamájat (guszinaja pecseny), és hogy minden jóval olcsóbb, mint például Moszkvában. Németh Andreának, a Fox Autorent hévízi vezetőjének legalábbis ezt mesélik az ideérkezők, akik közül többen visszajárók.

A Kaukázus lábánál fekvő Pjatyigorszk orosz testvérvárosa Hévíznek. Orosz szemüvegen keresztül kedvesek és mosolygósak vagyunk, főleg, ha még a nyelvükön is próbálunk beszélni. Angolul vagy németül nehéz velük boldogulni, ilyenkor az első találkozáskor kicsit bizalmatlanok. Nem véletlen, hogy az utazási irodák, az élelmesebb vendéglősök, boltosok, fodrászok, fogászok vagy ingatlanosok már ráálltak az oroszra - van, aki már három évvel ezelőtt órákat vett, mihelyst az első orosz látogató elérte a Hévíz táblát.

20120924-heviz-megnovekedett-orosz-erdeklodes-orosz-turistak.jpg

(Forrás: origo.hu és MTI.hu)

süti beállítások módosítása