Fiatal korban elhagyják, és később sem térnek vissza a valláshoz
SZEMlélek 2019. december 28.

Fiatal korban elhagyják, és később sem térnek vissza a valláshoz

Az ezredfordulós korosztálynak már csaknem fele vallástalan az USA-ban.

aa1_25.jpg
„Ennek a még fiatal korosztálynak vallástalan fele jellemzően idősebb korban sem igen fordul majd a vallás felé” – véli az 538 hasábjain Daniel Cox közvélemény-kutató és Amelia Thomson-DeVeaux, a társadalmi jelenségeket statisztikai módszerekkel bemutató internetes lap munkatársa.
Sokan vallástalan szülőktől származnak (17 százaléknyian), templomba pedig csak közel egyharmaduk járt, nincs tehát hova visszanyúlniuk, amikor saját családot alapítanak. Korábbi korosztályoknál ugyanis megfigyelték, hogy fiatal felnőttkorban növekszik azok száma, aki nem gyakorolják a hitüket, de aztán amikor megállapodnak, megházasodnak, gyermekeik születnek, visszatérnek a valláshoz.
A 23 és 38 év közötti korosztály hit nélkül felnőtt negyven százaklékánál ez várhatóan nem fog megtörténni. Korábban is megfigyelhető volt, hogy a vallástól elfordulók gyakran vallásos házastársuk hatására térnek vissza a hithez. Csakhogy manapság egyre gyakrabban választanak a fiatalok nem hívő társat. Több is a látókörükben a nem hívő és tágabbak is az ismerkedési lehetőségek (kivált az internetes társkereső programok elterjedése óta). A felekezeten kívüli ezredfordulósok háromnegyede vallástalan párral van kapcsolatban.
A cikk mely a Pew közvélemény-kutató intézet friss jelentését elemzi, felhívja a figyelmet, hogy a lassan de tagadhatatlanul terjedő vallástalanságnak azért is van jelentősége, mert a vallási közösséghez tartozók körében nagyobb a bizalom mások, legalább is hasonlóan gondolkodó emberek iránt, és többen végeznek közülük társadalmilag hasznos önkéntes munkát.
(Forrás: fivethirtyeight.com via metazin.hu; fotó: fivethirtyeight.com)
 
süti beállítások módosítása