Magyar holokauszttúlélők szerepelnek a királynő elismerésében részesülők között
SZEMlélek 2019. december 28.

Magyar holokauszttúlélők szerepelnek a királynő elismerésében részesülők között

Színészek, politikusok, zenészek mellett magas elismerésben részesülnek újév alkalmából két magyar származású holokauszttúlélő.

aa3_11.jpg
A brit uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján, majd újév előestéjén.
Az elismerésben részesítettek között van a 82 éves John Paul Hajdu, a magyarországi holokauszt túlélője, aki Hajdu Jánosként született Budapesten, 1956-ban hagyta el Magyarországot, majd Angliában telepedett le. A brit kormány kabinetirodája által ismertetett kitüntetési lista szerint John Hajdu a Brit Birodalom rendjének tagja (Member of the Order of the British Empire, MBE) címet viselheti szombattól.
aa1_27.jpg
II. Erzsébet királynő a hivatalos indoklás szerint a holokausztoktatásért és az áldozatok emlékének megőrzéséért kifejtett tevékenységéért adományozta John Hajdunak a magas elismerést. John Hajdu a londoni székhelyű Holocaust Educational Trust tagjaként vesz részt a holokauszt történetének oktatási programjában.
Az uralkodó újévi kitüntetési listáján szerepel Eva Neumann, az auschwitzi haláltábor magyar túlélője is, aki jelenleg Manchesterben él.
aa2_18.jpg
Ő szintén az MBE elismerésben részesült a holokauszt történetének oktatásában kifejtett erőfeszítéseiért. Velük együtt csaknem háromtucatnyi olyan ember szerepel a listán, akinek tevékenysége a holokausztoktatáshoz és az áldozatok emlékének ápolásához kötődik.
Az idei újévi elismerések szombat hajnalban közzétett listájára 1097-en kerültek fel, 51 százalékuk nő. A kitüntetettek 72 százaléka helyi közösségében végzett munkájáért veheti át az uralkodó által adományozott címet.
A sztárvilág legismertebb kitüntetettjei között van a 71 éves Olivia Newton-John, aki a Grease (Pomádé) című, átütő sikerű 1978-as musicalfilm női főszereplőjeként tett szert világhírnévre. A filmművészetben betöltött szerepe mellett jótékonysági tevékenységéért és a rákkutatás támogatásáért részesült a magas elismerésben.
aa4_7.jpg
A kitüntetettek között szerepel Sir Elton John, a brit rock 72 éves veterán szupersztárja is, akit a királynő ezúttal a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatott, melynek a mindenkori uralkodóval együtt legfeljebb 65 tagja lehet.
A brit nagypolitika szereplői közül Iain Duncan Smith, a kormányzó Konzervatív Párt korábbi vezetője, a brit európai uniós tagság megszűnését (Brexit) pártoló keményvonalas konzervatív tábor egyik szószólója kapta a legmagasabb elismerést: őt lovagi rangra emelte az uralkodó.
Az idei újévi lista legfiatalabb kitüntetettje a 13 éves Ibrahim Yousaf, aki a Brit Birodalmi Érdemrendben (British Empire Medal, BEM) részesült a királynőtől Manchesterben végzett sokoldalú jótékonysági tevékenységéért
(Forrás: MTI; fotó: weedynews)
süti beállítások módosítása