Varga László a "digitális miséről": itt az ideje, hogy kreatívan reagáljunk
Varga Laci atya 2019. december 30.

Varga László a "digitális miséről": itt az ideje, hogy kreatívan reagáljunk

A keresztény hitéletet érintő kezdeményezésbe az egyik hazai telekommunikációs szolgáltató, ennek kapcsán kértünk és kaptunk állásfoglalást a területileg illetékes kaposvári megyéspüspöktől.

digimise.jpg

Állandó és gyors átalakulásban van minden! Megváltoztatja az időhöz és térhez való viszonyunkat. Egyik sem létezik többé úgy, mint régen, mert itt és most, azonnal zajlik minden. A digitális világ megváltoztatja az identitásunkat, valamint a családról alkotott felfogásunkat. A digitális kultúra fogékony mindenre, megnőtt az információ-éhség és nem lehet semlegesnek maradni. Kommunikációs hatalom van a kezünkben a mobillal, bárkit megelőzhetünk az információval, ugyanakkor veszélyes magunkat reklámozni, de el sem bújhatunk.

Hogyan tudjuk használni mindezt az evangelizációban?

A képek és a zene kultúrájában hogyan tudjuk átadni az örömhírt?

A médiában való jelenlétünk sok kívánnivalót hagy maga után, unalmasak vagyunk a fiatalok számára! Itt az ideje, hogy megtanulva az ő nyelvüket másként fejezzük ki magunkat, és kreatívan reagáljunk a dolgokra. A kommunikáció egyben igehirdetés is!

Természetesen van hátránya is, hiszen többen lesznek, akik inkább ezért maradnak távol a szentmisétől, hiszen otthon kényelmesebben lehetnek „nézők”, mint egy templomban.

A digitális kultúrában nem tudják befogadni, ha hosszú, amit mondunk, így egy digitálisan közvetített szentmisét valószínűleg a fiatalok nem néznek végig. Ilyen és ehhez hasonló gondolatok fogalmazódtak meg bennem a digitális misével kapcsolatban.

Varga László
kaposvári megyéspüspök

süti beállítások módosítása