Hétvége: véres támadások zsidó és keresztény ünnepeken
SZEMlélek 2019. december 30.

Hétvége: véres támadások zsidó és keresztény ünnepeken

Hanukát ünneplő zsidók és úrvacsorához járuló keresztények ellen követtek el gyilkos merényleteket a hétvégén.

aa1_29.jpg
Az Őrangyalok (The Guardian Angels) nevű fegyvertelen civil szervezet tagjai vasárnap délután megkezdték a járőrözést New York Brooklyn negyedében - áll az amerikai sajtó vasárnapi jelentéseiben. A csoport alapítója, Curtis Sliwa az NBC televíziónak elmondta, hogy éjjel-nappal járőröznek, elsősorban Brooklynban, de ha szükséges, New York más negyedeiben is. Meggyőződése, hogy csoportjuk tevékenységének köszönhetően abbamaradnak az antiszemita támadások.

Piros sapkánkkal és piros szatén dzsekinkkel nagyon is jól láthatóak vagyunk, így elrettenthetjük azokat, akik támadásokat terveznek - fogalmazott Sliwa.
A járőrözést az tette szükségessé, hogy New York városától mintegy 50 kilométernyire északra fekvő Monsey városkában szombaton este egy álarcos merénylő öt ember késelt meg machetével a helyi haszid rabbi, Háim Rottenberg lakásán rendezett hanuka ünnepségen. A feltételezett afroamerikai merénylőt, a 37 éves Thomas Graftont vasárnap elfogták.
aa3_14.jpg

Andrew Cuomo az állam kormányzója "belföldi terrorizmusnak" minősítette a támadást.
Az elmúlt hetekben New Yorkban és New Jerseyben több támadást követtek el zsidó vallású emberek ellen. Decemberben Jersey City egyik kóser boltjában lőttek le három embert, a héten pedig hét esetben sértegettek, vagy vertek meg zsidókat. Szombaton Bill de Blasio, New York polgármestere be is jelentette, hogy megerősítik a rendőri jelenlétet a város azon negyedeiben, ahol jelentős lélekszámú zsidó közösségek élnek.  
Keresztények ellen az istentisztelet közben hajtott végre gyilkos merényletet egy férfi.
A vasárnap délelőtti lövöldözésnek két halálos áldozata volt egy texasi templomban - jelentette az amerikai Fox televízió. A Forth Worth White Settlement nevű elővárosában elkövetett lövöldözés halálos áldozatainak egyike a feltételezett elkövető - közölte újságírókkal Mike Drivdahl, Forth Worth tűzoltóságának szóvivője, és "nagyon tragikusnak" nevezte a történteket.
aa2_21.jpg
A szóvivő nem szolgált részletekkel, de azt elmondta, hogy a Krisztus Egyháza templomban a feltételezett tettes istentisztelet idején, úrvacsora közben nyitott tüzet. A sebesültet ápoló kórház szóvivője is sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, hogy mindhárom áldozat férfi. A sebesült egyelőre válságos állapotban van.
A Dallas Morning News című texasi lap információi szerint tart a szemtanúk meghallgatása, és mivel az istentiszteletet élőben közvetítették, a nyomozók alaposan megvizsgálják a felvételt is.
(Forrás: MTI; fotó: insider.com; AFP)
süti beállítások módosítása