Ismét elöntötte a tenger Velencét
SZEMlélek 2020. január 03.

Ismét elöntötte a tenger Velencét

Egyre sűrűbben kell Velencének szembenéznie a sok víz drámájával. Alig másfél hónappal a csúcsokat döntögető áradás után a Szent Márk teret ismét elöntötte a tenger.

velence1.jpg

Ítéletidő tombolt december második felében egész Olaszországban, Nápolyban egy 62 éves marokkói férfi meghalt, amikor rázuhant a heves szélben egy kidőlt fa. Velencében december 22-én délelőtt 130 centiméteren tetőzött az ár, alig 10 centiméterrel elmaradva a rendkívülinek minősülő 140-es határértéktől. A lagúnák városában november 12-én 187 centiméteres volt a víz magassága, amire több mint fél évszázada nem volt példa.

Most ismét víz alá került Velence. Az áradás ezúttal is mérhetetlen károkat okozott a páratlan történelmi, művészeti és vallási emlékekben gazdag városban, és a szállodai foglalásokból ítélve, a turistákat is elijesztette.

Az olasz polgári védelem 11 tartományban rendelt el közepes, narancssárga színnel jelzett időjárási riasztást a nagy mennyiségű csapadék, viharok és heves széllökések miatt.

A déli Campania tartományban, Irpinia térségében több mint 300 lakost evakuáltak otthonaikból egy helyi patak hirtelen áradása miatt. Szardínia északnyugati partjainál a viharos szél miatt a hullámok zátonyra sodortak egy Spanyolország felé tartó kávészállító teherhajót, a 12 fős legénységet partra menekítették.

A lombardiai Cremona és Mantova közötti szakaszon a Pó folyó vízszintje majdnem egy métert emelkedett 24 óra alatt.

(Forrás: elobolygonk.hu)

süti beállítások módosítása