2050-ig eltűnhet a Duna-delta
SZEMlélek 2020. január 06.

2050-ig eltűnhet a Duna-delta

A Grigore Antipa Intézet klímakutatói szerint a Fekete-tenger vize nyolcvan év alatt húsz centimétert emelkedett. A Romániát is érintő felméréseik szerint a Fekete-tenger vízszintjének emelkedése miatt a Duna-delta jelentős része víz alá kerülhet.

duna.jpg

A Duna-deltából több tucat hektárnyi földterületet már elnyelt a tenger. Az Amerikai Klimatológiai Központ szerint a veszély a következő években Konstanca, Agigea, Eforie, 2 Mai és Vama Veche egyes szárazföldi területeire is kiterjedhet.

Ezek a partrészek 2050-re teljesen eltűnhetnek.

A katasztrófa nyomán eltűnhet például az Eforie Sud és Eforie Nord közötti terület, ahol több tucat szálloda, vendéglő, nyaraló van.

A tengervíz szintjének növekedése a tengerparti fövenyt is veszélyezteti, ezért meg kellene erősíteni a tengerpart védelmét, illetve ki kellene terjeszteni a part menti övezetet. A Fekete-tenger övezetében mindezt 2013-ban elkezdték, legelőször Konstancánál, Mamamiánál és Észak-Eforiánál. A következő lépésben hasonló munkálatokat végeznek majd Periboina övezetében, a konstancai kaszinó térségében, Agigeán, Costineștiben, Mangáliában és Dél-Eforiában.

(Forrás: elobolygonk.hu)

süti beállítások módosítása