Tunéziában magyar fejlesztés segítségével állítanak elő tengervízből ivóvizet
SZEMlélek 2020. január 06.

Tunéziában magyar fejlesztés segítségével állítanak elő tengervízből ivóvizet

A Budapesti Víz Világtalálkozó is rámutatott arra, hogy a magyar vízipari tudástőke külföldön óriási értéket képvisel. A Hungarian Water Technology Corporation innovációja például Tunéziában segít az ivóvíz előállításában.

viztun.jpg

Tengervízből állítanak elő ivóvizet egy magyar fejlesztés segítségével, a tengervíz-sótalanító konténert 2019 júliusában üzemelték be Tunéziában.

A konténer egy halászkikötőnek és egy katonai támaszpontnak biztosít egészséges ivóvizet. Kiss Adrián, a cég ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a létesítmény kritikus helyszínen van, az Afrikából érkező migrációnak leginkább kitett területen.

- Ezzel a magyar fejlesztéssel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen jussanak egészséges ivóvízhez, és maradjanak az országban – mondta.

Eddig évente mintegy öt-hat hónapig volt elérhető ivóvíz a kikötőben és környékén, most az év minden napján hozzáférhető az ivóvíz, ami elegendő a helyi halfeldolgozáshoz is.

Mint kiderült, a magyar cég a közelben lévő tunéziai–líbiai határátkelőhöz, valamint egy húszezer lakosú településre is szeretné eljuttatni a technológia által megtermelt vizet.

(Forrás: elobolygonk.hu)