Folyók "koronái" – várak, kastélyok, paloták, templomok – fejlesztése
SZEMlélek 2020. január 07.

Folyók "koronái" – várak, kastélyok, paloták, templomok – fejlesztése

Összefogással irányítják a figyelmet a folyóparti épületekre és vonzzák a turistákat a partmenti települések.

aa1_32.jpg
A Visegrádi Alap által támogatott Crowns of Rivers (Folyók Koronái) projekt első része befejeződött – tudatta a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége. A Duna, a Vistula folyók mentén lévő közép- és újkori királyi várak, kastélyok, paloták és templomok együttműködése, fejlesztése at együttműködés célja.
A Duna mellől a Belgrádi Erőd  (Nádorfehérvár) és a pozsonyi Vármúzeum, a Visztulánál a Sandomierz-i Királyi Várkastély volt a projektet vezető a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetség partnere.
2019-ben – a budavárit kivéve – a partner vármúzeumok egy-egy workshopot tartottak a folyó menti várak, kastélyok, a turisztikai szervezetek, a külképviseletek képviselői részvételével.
E létesítmények nemcsak hadi, királyi lakhely, egyházi funkciója, hanem kiemelkedő kereskedelmi és közigazgatási, kulturális is volt. A XXI. században ezek identitást erősítő, korszerű élmény-központokká válhatnának, ha – fenntartva az örökségőrző funkciót – kilépnek a statikus, hagyományos XIX-XX. századi múzeumi keretekből az IT-technológiák (pl. a "kiterjesztett" és a "virtuális" valóság) nyújtotta szolgáltatásokkal, és a turisztikai frekventáltságukat pedig jobban kihasználnák a város – és térségmarketingben, turisztikai promóciójában.
Idén is folytatódik a projekt. A Duna legszebb "koronáját" jelentő Budavári Királyi Palota esetében csak a Magyar Nemzeti Galériával lehetett együttműködni, de biztató, hogy az EMMI, továbbá a Magyar Nemzeti Múzeum részéről pozitív érdeklődés mutatkozik a Crowns of Rivers projekt iránt.
(Forrás: MTI/OS; fotó: crownsofrivers.eu)
    
süti beállítások módosítása