Levélben köszönte meg Mario Zenari bíboros az üldözött keresztények segítését
SZEMlélek 2020. január 13.

Levélben köszönte meg Mario Zenari bíboros az üldözött keresztények segítését

A szíriai apostoli nuncius a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) és a híveknek írt köszönőlevelet.

zenari-kbwd-u10901096095443rxh-1024x576_lastampa_it.jpg
Az összegyűjtött 64 milliós összeggel az AVSI Alapítvány Nyitott Kórházak elnevezésű szíriai humanitárius kezdeményezését, valamint a szíriai Katolikus Karitász (Caritas Syria) munkáját támogatták - tették hozzá.
    
A közlemény szerint Mario Zenari a levelében kiemelte, mivel Szíriában - az Egészségügyi Világszervezet statisztikái alapján - a kórházak 54 százaléka teljesen bezárt vagy csak részben működik, nagy szükség van a "Nyitott Kórházak"-ra, amelyek bárki előtt nyitva állnak vallási vagy etnikai hovatartozástól függetlenül.
    
Ezekben az intézményekben két év alatt több mint harmincezer beteget láttak el, a harmadik év végére pedig várhatóan az ötvenezret is eléri majd az ellátottak száma. A kezdeményezés emellett a különböző vallási és etnikai csoportok, különösen a keresztények és a muzulmánok békés együttélését is segíti - tudatta.
    
A bíboros úgy fogalmazott: "a véres konfliktus, a 9 évig tartó pusztítás, a halál és a menekülttáborok végtelen sorai sajnos még nem értek véget. Gondoljunk csak a bombázásokra, a mindennapos támadásokra észak-nyugaton, és a még mindig bizonytalan helyzetre az ország észak-keleti részén".
    

Az ENSZ felmérései alapján a szíriai lakosság 83 százaléka él mélyszegénységben - írta Mario Zenari, hangsúlyozva: megnyugtató, hogy a társadalomnak vannak jóakaratú és bátor tagjai, akik segítik a bajba jutott embertársaikat eljutni a biztonságot adó helyekre.

Forrás:MTI Kép:lastampa.it