Ezért nyert Siklósi György a párbajtőr versenyen
SZEMlélek 2020. január 15.

Ezért nyert Siklósi György a párbajtőr versenyen

Siklósi György 21 évesen világbajnok lett párbajtőrben a heidenheimi világkupán. Az M4 Sport Sporthíradójában január 14-én úgy fogalmazott, hogy a döntő előtti mérkőzéseken annyira magabiztosak és fegyelmezettek voltak az asszók alatt, hogy számára nem volt kérdés a finálé.

20200111_sg.jpg

„Azt éreztem, hogy most érett össze ez a csapat, most lett egy egész, és hogyha egyben tudjuk tartani, akkor nagyon sok mindenre, akár olimpiai éremre is képes lehet.”

A sikereinek hátterére, okára vonatkozó kérdésre úgy reagált: „az a nagy fegyverem, hogy alacsonyan tudom tartani a pulzusomat asszó közben, nyugodt tudok maradni, végig tudom vinni a taktikámat”. Mint mondta, úgy érzi, a vb-győzelemmel a hazai vívók számára megszerzendő skalppá vált, a nemzetközi mezőnyben pedig egy kicsit elismertté.

A BHSE 22 éves párbajtőrözője elmondta, hogy a világkupán a csapatversenyre készültek minden tekintetben, az egyéni győzelem bónusz volt a számára, ami időben megelőzte a fontosabb viadalt. „Ha most nem sikerült volna ilyen szépen menetelnünk és győznünk, akkor óriási bajban lennénk a csapatkvalifikáció terén. De ez volt a feladatunk, és teljesítettük.”

A férfi párbajtőrcsapatok a kvalifikációs sorozat végéig még Vancouverben és Buenos Airesben szerezhetnek pontokat, februárban, illetve márciusban. A magyar válogatott alaposan megnehezítette a dolgát azzal, hogy a tavalyi, budapesti világbajnokságon, a nyolcaddöntőben kulcsfontosságú összecsapáson kikapott az ukránoktól, és novemberben ugyancsak alulmaradt velük szemben a 16 között Bernben. A heidenheimi győzelemmel azonban lényegesen javultak az esélyei.

Siklósi szerint nagy lökést ad nekik, hogy ezután már kevesebbet kell teljesíteniük, de így is az a céljuk, hogy megnyerjék a következő világkupát, majd a rá következőt, és így minél jobb pozícióból induljanak az olimpián.