Újra embert vihet az űrbe Amerika
SZEMlélek 2020. január 20.

Újra embert vihet az űrbe Amerika

2011 óta nem volt példa erre.

spacex.jpg

Közel egy évtizedig orosz partnerétől függött a NASA, miután leállították az addig használt űrsiklót alkalmazását. A függőség a jelek szerint megmarad, de nemzeten belülre kerül: magáncégek bevonásával térne vissza az USA űrügynöksége a súlytalanság világába.

Régóta nem titok, hogy a világhírű innovátor, Elon Musk cége, a SpaceX épp ilyen űrtechnológián dolgozik. Aktuális információk alapján az ő járművük, a Crew Dragon lehet az első olyan űrhajó, amely ismét Amerikából startolhat, embereket is szállítva a világűrbe.

Ehhez az egyik utolsó fontos lépcsőfokot a január 19-én megvalósított teszt jelentette, amelynek során azt szimulálták, hogy egy esetleges kilövés utáni vészhelyzetben mennyire szavatolható a legénység épsége. A Crew Dragon jól vizsgázott, így egyre közelebb kerülhet az éles küldetés időpontja. Elon Musk becslése szerint ez a második negyedévben, leghamarabb április környékén reális, de az Index összefoglalója szerint érdemes csúszásokkal számolni.

Amennyiben létrejön a jelenlegi tervek szerinti idei űrrepülés, az azért is lesz történelmi jelentőségű, mert ugyanaz a személy – Doug Hurley, a nyitóképen a jobb oldalon látható személy – lehet az új küldetés parancsnoka, aki az Atlantis űrsikló utolsó repülésén pilótaként szolgált.

(Forrás: Index.hu, nyitókép: SpaceX, )