Szent László képet szenteltek Katowicében
SZEMlélek 2020. február 03.

Szent László képet szenteltek Katowicében

A kép a szovjetek által 1945-ben a környéken meggyilkolt  29 magyar katona oltalmazójaként jeleníti meg a szentet.

borbely_karoly_festmeny_2.jpg
Az 1945. január 28-án agyonlőtt magyar katonák lelki üdvéért a Murcki-beli Jézus Szent Szíve-templomban bemutatott szentmisén részt vett Marcin Krupa katowicei főpolgármester és  Budai László, a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagja. Jelen volt az adományozott Szent László-kép alkotója, Borbély Károly győri festőművész, valamint Rovács Jolanta, az Art World Hungary Egyesület vezetője is - közölte az MTI-vel Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul.
    
Felidézte: a hadifogolyként magukat megadó magyar katonákat a Vörös Hadsereg egyik osztaga a Murckihoz közeli erdőben agyonlőtte. Az áldozatokat a település lakói  a helyi plébánossal együtt titokban eltemették, sírdombjuk felett pedig keresztet emeltek. A helyet az 1989-es rendszerváltásig ápolták, később pedig emlékművet is emeltek a katonáknak. 2015-ben Áder János köztársasági elnök is ellátogatott a  Murcki erdőben lévő sírhoz, amelyet  vasárnap, a katonák kivégzésének évfordulója alkalmából a magyar küldöttség részvételével szintén megkoszorúztak.
    
A vasárnap felszentelt Szent László-képet tavaly szeptemberben, a Katowicében tízedik alkalommal rendezett Magyar Nap keretében adta át Balogh Csaba, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium  államtitkára.

A kép a hála jele a magyar katonaáldozatok emlékének megőrzéséért és gondozásáért.

Forrás:MTI Kép:https://uni.sze.hu/(Borbély László festő a kép másolatával)