Érzékenyítő tréninget tart a Nem Adom Fel Alapítvány
SZEMlélek 2020. február 05.

Érzékenyítő tréninget tart a Nem Adom Fel Alapítvány

Sokat hallani mostanában a fogyatékkal élők integrációjáról. De mindezt hogyan? A Nem Adom Fel Alapítvány személyre szabott módon segít abban, hogy a kisgyerekektől a felnőttekig bárki megtapasztalja, mennyire kiteljesíti az életet az a tapasztalat, ha speciális igényű emberekkel együttműködünk. 

nemadomfel8-1024x680.jpgSzámos érzékenyítő program létezik, ahol az úgymond „egészséges” ember átélheti, mit jelent látássérültként vagy például mozgássérültként élni. A Nem Adom Fel Alapítvány abban kínál különleges lehetőséget, hogy egy-egy csoport vagy személy saját helyzetére szabják programjukat. Például óvodásoknak is saját környezetükben, meghitt légkörben, játékos elemekkel dúsítva tanítják az elfogadást.

Azok a minták, szokások, értékek, amiket gyermekkorunkból hozunk, meghatározzák, hogy felnőtt emberként, milyen értékek szerint élünk, dolgozunk, viselkedünk, döntünk, szeretünk a szűkebb és tágabb közösségeinkben, a családban, a lakókörnyezetünkben, a munkahelyünkön. A szemléletformálás életbevágóan fontos!

A közös programok felkészítenek a speciális igényű emberekkel való társadalmi érintkezésre, kommunikációra, együttműködésre, a helyzetükbe való jobb betekintésre.

A gyermekek életkoruknak megfelelő ismeretekkel gazdagodhatnak, vidám formában találkozhatnak az emberek sokféleségével, elősegítve ezzel, hogy művelt, tapasztalt fiatalokká cseperedjenek.

Ahhoz, hogy az iskolákba be tudják vinni az együtt cselekvés örömét, a pedagógusokat is szeretnék felkészíteni - egy nagyon különleges és interaktív program segítségével- arra, hogy hitelesen közvetíthessék a speciálisigényű emberek felé való nyitottság fontosságát.

A program rövid idő alatt átfogó ismeretet ad a speciálisigényű emberek helyzetéről és gyakorlati élményt, tapasztalatot biztosít a tréningen résztvevőknek, melynek élményeit megtapasztalva a pedagógusok is a gyerekek felkészült segítőivé válnak.

Akár egy-egy munkahelyen is megtanulhatják a tapasztalati szakértőktől, hogy milyen eszközökkel tudják támogatni az eltérő fejlődésű gyermeket, valamint ha az iskolájukba, vagy osztályába bekerül egy fogyatékos gyermek hogyan segítheti abban, hogy a közösség egyenrangú részévé váljon.

(Forrás: nemadomfel.hu)