Karády Katalin a Dunába lövéstől mentett meg húsz gyereket
SZEMlélek 2020. február 07.

Karády Katalin a Dunába lövéstől mentett meg húsz gyereket

A Világ Igaza harminc éve hunyt el.

aa1_57.jpg

Bár egyes hírforrások (valószínűleg a Wikipédia magyar oldalán szereplő dátum alapján) február 7-én emlékeznek meg Karády Katalin halálának évfordulójáról, az 1990-es MTI híradásban ez szerepel: Gyászolók sokasága érkezik a február 8-án New Yorkban elhunyt Karády Katalinnak, a 40-es évek népszerű színésznőjének a Szent István-bazilikában tartott gyászszertartására.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet nyilvántartásában a halál időpontjaként a február 19-e szerepel, ez azonban a budapesti temetésének napja.

Ami viszont mindennél fontosabb, hogy a neve szerepel a Világ Igazai között. Kapcsolatai révén a munkaszolgálatból segített hazajutni barátoknak, zsidó színészeknek, művészeknek, köztük G. Dénes György költő-dalszövegíró-zeneszerzőnek. A nyilas rémuralom idején egy húsz főből álló gyerekcsapatot mentett meg a Dunába lövéstől, ékszereket és aranyat adva a nyilasoknak. A gyerekeket aztán saját otthonába vitte és gondoskodott róluk.

aa2_34.jpg

A Kanczler Katalin Mária néven született színésznő, sanzon énekes negyvenegy évesen, 1951-ben hagyta el végleg Magyarországot. New Yorkban kalapszalont vezetett, visszavonult életet élt, médiaszereplést nem vállalt.
Életének hetvenkilencedik évében áttétes tumort diagnosztizálnak nála, megműtik, kemoterápiát kap. 

Betegsége utolsó idejében "gondos ápolásban részesül, ám néhány nyugodalmas hét után egy nap bélcsavarodás lép fel nála, a betegség egyik következményeként. 15 kilóval kevesebb már, mint néhány hónapja, a bajok kezdetén.
Újból, immáron harmadjára is kórházba kerül, de most már végleg. Ezúttal ismét a Lenoxba szállítják. Külön kórteremben van, ahová kérésére egy pótágyat is betesznek Mohácsi (az orvosa) részére, aki az éjszakát is bent tölti a művésznővel. Rövid kórházban töltött idő után, 1990. február 8-án este 20 óra 50 perckor befejezi földi pályafutását.

New Yorkban, a Madison Avenue és a 81. utca sarkán levő Campbel temetkezési intézet első emeletén ravatalozzák fel, ismerősei és barátai, valamint az izraelita hitközség (akik nem feledték el a művésznő segítségét a vészterhes időkben) képviselői előtt, 1990. február 16-án, csütörtöki napon.

Megjelenik Carelli Gábor operaénekes, Claire Kenneth, az írónő, Székely András, a BBC televízió igazgatója, és még sok ismert személyiség. Ezt követően kerül sor a budapesti ravatalozásra. 45 év óta először Paskay bíboros úr engedélyezi, hogy a szokástól eltérően Karády Katalint elhelyezzék, és felravatalozzák a Szent István-bazilikában.

A magyar kormány díszsírhelyet adományoz, a Farkasréti temető művészparcellájában. Mohácsi Ilona kérésére Gobbi Hilda közelébe kéri az elhunyt elhelyezését, mert korábban jó kapcsolatban álltak egymással. Karády szívügyének tekintette a színészotthonok dolgát, egyebek mellett a Magyarországon megjelent lemezeiért járó tiszteletdíját ajánlotta fel a szent ügy céljaira.

A vártnak megfelelően óriási tömeg rója le tiszteletét a művésznő koporsója előtt. Rendőri biztosítás szükséges a nyugalom fenntartása végett, de a temetés minden különösebb incidens nélkül zajlik. Karády utolsó útja közel negyven évvel azután zajlik tehát, hogy egy éjszaka Szombathelyről elhagyta hazáját" - írta a szineszkonyvtar.hu-ra hivatkozva két éve a retromuzsika.hu.

2004-ben adományozták Karády Katalinnak posztumusz a Világ Igaza kitüntetést.

(Fotó: youtube és HVG/Fülöp Máté)