A szülésznő, aki 3.000 gyermeket mentett meg Auschwitzből
SZEMlélek 2020. február 10.

A szülésznő, aki 3.000 gyermeket mentett meg Auschwitzből

Stanislawa Leszczyńska saját életét kockáztatva segített rengeteg anyának megmenteni gyermekeiket.

stanislawaleszczyn_ska.jpg

Az első dolog, ami az embereknek eszébe jut Auschwitzról, az a halál. Fájdalmas tény, hogy több mint egymillió férfi, nő és gyermek lelte halálát a koncentrációs táborban. A szörnyűségek mellett találunk olyan történeteket is, amelyek óriási bátorságról, dacról, reményről és még örömről is mesélnek.

Az egyik ilyen egy lengyel szülésznőről szól, aki 3.000 csecsemőt mentett meg, akiknek a meggyilkolására parancsot kapott. Stanislawa Leszczyńska 1869-ben született Lodz városban, Lengyelország központjában. Feleség, anya és szülésznő, bába volt. Amikor a németek megtámadták Lengyelországot, Leszczyńska úgy érezte, segítenie kell, igy csatlakozott a lengyel ellenálláshoz; hamis dokumentumokat szerzett és ételt osztott a zsidó gettókban élők számára. A család ténykedését a gestapo néhány évvel később felfedezte, majd Leszczyńska-t és lányát, aki orvostanhallgató volt, Auschwitzba küldték, fiait pedig szintén koncentrációs táborokba, de nem ugyanabba, amelybe őket. A férjének és legnagyobb fiának sikerült megmenekülnie, viszont Leszczyńska sosem láthatta többet a férfit; őt egy évvel később, 1944-ben a nácik elleni harcban vesztette életét.

Leszczyńska Auschwitzban szülésznőként szolgált. Annak ellenére, hogy sok várandós nőt kivégeztek, voltak, akik megszülhették gyermekeiket. A szülésznőt elküldték az osztályra, ahol ahogy a History.com írja „mocskos laktanyák sorozata volt, amely inkább volt a terhes nők halálának, mint ápolásuknak helyszíne”.

Klara „nővér” és Pfani „nővér” feladata volt, hogy a gyermekeket megszületettnek nyilvánítás után egy kosárba dobják az új anyák elé.

Amikor Leszczyńska-nak elmondták, hogy az ő feladata a gyermekek meggyilkolása, elutasította ezt. Klara többször megverte őt, de még akkor is megtett mindent annak érdekében, hogy életben tartsa az anyákat és a csecsemőket is. Minden szülés előtt keresztet vetett és imádkozott. Az elhangzott imák és énekek néhány nyugodt pillanatot okozhattak az anyáknak - mindezt igazán csendesen.

Erőfeszítései ellenére sok csecsemőt öltek meg, akik csak néhány órát éltek és néhány anya a kórterem rossz körülményei miatt vesztette életét. 2 év alatt Leszczyńska és lánya 3.000 gyermek születésénél volt jelen.

Szerencsére nem minden csecsemőt öltek meg. Néhány gyermeket elvittek, német családoknak adták örökbe, akik „árja” csecsemőként nevelték fel őket.

Néhány nő annyira kétségbeesett, hogy gyermekeik a nácik kezébe kerülnek, inkább saját kezükkel végeztek velük. Néhány nem zsidó anya megtarthatta gyermekét, de mivel tiltva volt a szoptatás, a csecsemők gyakran nem éltek hosszú ideig.

A sok szörnyűség ellenére Leszczyńska, akit „Anyának” neveztek, megkeresztelte az összes keresztény gyermeket és mindent megtett, hogy vigyázzon rájuk. A gyermekek túlélési aránya igazán alacsony volt, hiszen sokuk éhezésben vagy hipotermiában halt meg, Leszczyńska reményt adott az anyáknak és gyermekeiknek egy új életre.

A szülésznő egészen a tábor felszabadításáig végezte tevékenységét, majd visszatért szülővárosába. Öröksége gyermekeiben tovább él, hiszen mindegyikük orvos lett. Volt, aki így emlékezett meg róla: „A mai napig nem tudom, milyen áron(mentette meg a gyermeket). Életemet Stanislawa Leszczyńska-nak köszönhetem. Nem tudok rá gondolni anélkül, hogy könnyek gyűlnének a szememben.”

Ez a hihetetlen asszony olyan sokak életében volt jelen, annyiaknak nyújtott vigaszt… még akkor is, ha ezzel saját életét veszélyeztette.  Minden csecsemőre Isten ajándékaként tekintett és minden gyermekért imádkozott, akik a világra jöttek.  

A UK Catholic Herald szerint Leszczyńska esetét előterjesztették kanonizálásra a lengyelországi Łódź egyházmegyében.

Forrás:aleteia.org