A legjobb európai film kategóriában jelölték a Napszálltát
SZEMlélek 2020. február 18.

A legjobb európai film kategóriában jelölték a Napszálltát

Gopo-díjra jelölték az Oscar-díjas Nemes Jeles László alkotását, Romániában.

783.pngA román filmes szakma legrangosabb elismerésének számító Gopo-díjakkal minden évben a román filmgyártás legjobb előző évi alkotásait díjazzák.
    
A román filmek mellett külön kategóriában európai filmeket is jutalmaznak: a Napszállta Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség, Kirill Szerebrennyikov Nyár, Jorgosz Lanthimosz A kedvenc és Lars Von Trier A ház, amit Jack épített című filmjével versenyez.
    
A legtöbb jelölést a Corneliu Porumboiu által rendezett A hegyek szigete (La Gomera) című krimivígjáték kapta. Porumboiu filmjében a Napszálltában Brill Oszkárt alakító Vlad Ivanov is látható.
    
A legjobb férfi mellékszereplő díjára jelölték a szintén Porumboiu filmjében játszó, háromszéki baróti születésű Téglás Istvánt is, aki jelenleg a bukaresti Nemzeti Színház művésze.
    
A díjakat hatszáz román filmes szakember szavazata alapján ítélik oda, a győztest március 24-én hirdetik ki a bukaresti Nemzeti Színházban szervezett gálán.
    
A díjat Ion Popescu-Gopóról nevezték el, akinek Emberke című rövidfilmje 1957-ben Arany Pálmát nyert a Cannes-i Filmfesztiválon.

Forrás: MTI Kép:port.hu