Ferenc pápa ma fogadta Erdő Péter bíborost
SZEMlélek 2020. február 19.

Ferenc pápa ma fogadta Erdő Péter bíborost

A pápa február 19-én, szerdán reggel negyed kilenckor a VI. Pál aula kistermében magánkihallgatáson fogadta Erdő Péter bíborost, prímást, esztergom-budapesti érseket.

img1_1_3.jpg

Erdő Péter bíboros február 15. és 20. között tartózkodik Rómában – részt vesz a kongregációs plenáris üléseken, és megbeszéléseket folytat a Vatikánban. Ennek keretében került sor a magánaudienciára a szerdai általános kihallgatást megelőzően.

Ugyanakkor a szerdai általános kihallgatás alkalmával Ferenc pápa áldását adta a bencés fáklya küldöttségre, akik Boccardo érsek és a montecassinói apát vezetésével érkeztek a Vatikánba.

Idén a békefáklya február 22-én Norciából Magyarországra indul, ahol március elsejéig marad, Budapest, Pannonhalma és Esztergom érintésével.

Február 14-én mutatták be az Európai Parlament római székhelyén a 2020-as bencés ünnepségek kezdeményezéseit.
A sajtótájékoztatón részt vettek a Szent Benedek személyéhez kötődő három város, Norcia, Subiaco és Cassino polgármesterei. Európa védőszentjének üzenete 1500 év távlatából sem vesztett semmit frissességéből. Arra szólít, hogy az igazságosság, a béke és az egység alapján építsük a földrész erkölcsi rendjét. Ezek az európai alapértékek, melyeket a szent itáliai városai a „Pro Pace et Europa Una” zarándokfáklya képvisel. 1964 óta évről évre fiatal fáklyavivők segítségével járja be Európa útjait Szent Benedek lámpása.

Idén Magyarország a célpont, február 27-én, csütörtökön délután érkezik a fáklya a budapesti Olasz Intézetbe. Február 29-én, szombaton deélelőtt 10 órakor látogatást tesznek a pannonhalmi főapátságban, ahol délben szentmisén vesznek részt, illetve megosztják a bencés fáklya lángját az összes magyar bencés apátság közreműködésével. Március elsején, vasárnap fél 12-kor a Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, Budapest-esztergomi érsek szentmisét mutat be.

Március 8-án tér vissza Olaszországba a bencés békefáklya, elsőként Subiacóba. Március 14-én a szent sírhelyére, Montecassinóba, majd Cassinóba viszik. 

(Forrás: magyarkurir.hu, vatikannews.va)