Súlyos vád érte a Bárka közösség alapítóját
SZEMlélek 2020. február 23.

Súlyos vád érte a Bárka közösség alapítóját

Jean Vanier egy vizsgálat szerint több személy ellen abúzust követett el.

vanier.jpg

„Megrendült szívvel” állt ki a Bárka franciaországi felelőse, Pierre Jacquand az újságírók elé, hogy közölje annak a vizsgálatnak az eredményét, amit a közösség megbízásából 2019 júniusa óta folytatott egy külső, független szervezet.

Ebben az szerepel, hogy a közösség alapítója, a 2019. május 7-én elhunyt Jean Vanier, aki egyébként világi személy volt (tehát nem pap, nem szerzetes), éveken keresztül tartott fenn szexuális kapcsolatot – nagykorú, nem fogyatékos – nőkkel, visszaélve lelki vezetői tekintélyével, amellyel elnyerte beleegyezésüket.

A vizsgálat eredményét a közösség vezetősége február 22-én a Bárka Szövetség tagjaival levélben tudatta, majd a sajtót is tájékoztatta. A francia püspöki konferencia állandó bizottsága megdöbbenésének és fájdalmának adott hangot.

– Jean Vanier a barátom volt, sok jót tett velem, ahogy emberek ezreivel, sokat köszönhetek neki – fogalmazott Pierre Jacquand, majd megosztotta az újságírókkal első, lelke mélyéből fakadó reakcióját: „Nem, ő nem!”

A SZEMlélekhez eljutott információk szerint Magyarországon többen, akik közelről ismerték a Bárka alapítóját, kételkedve fogadják az egyre több médium által közzétett állításokat.

Az 1964-ben megalapított Bárka ma már az öt kontinens harmincnyolc országában van jelen. A fogyatékos és elesett emberek szolgálatában tevékenykedő Nemzetközi Bárka Szövetség 153 közösséget fog össze, tagjainak száma tízezer körüli.

(Forrás: a Bárka közösség honlapja, fotó: theguardian.com)

süti beállítások módosítása