A Biblia üzenete bélyegeken
SZEMlélek 2020. február 26.

A Biblia üzenete bélyegeken

A debreceni Nagytemplom Magvetés − A Biblia üzenete bélyegeken címmel nyílt tárlatán több mint száz ország bibliai vonatkozású bélyegeit láthatjuk.

belyeg1.jpg

Kocsis Attila, a Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat lelkésze gyermekkora óta szenvedélyes gyűjtő. Keresztény témájú, a különböző országokban elsőként kiadott karácsonyi bélyegekhez először tizenöt éve jutott hozzá. A kiállításon a többi között megtekinthető a világ első olyan bélyege is, amelyen karácsonyi motívum látható. A bélyeg külön érdekessége, hogy 1943-ban Magyarország adta ki. Kocsis Attila gyűjteményét később bibliai történeteket, igéket, valamint templomokat, kolostorokat ábrázoló bélyegekkel egészítette ki.

A tárlat bemutatja a kollekció azon darabjait is, amelyek a reformáció 500. évfordulójának állítanak emléket. A tematikus gyűjtemény segítségével a látogatók betekintést nyernek a történelmi esemény hátterébe, megismerhetik a reformáció fontos helyszíneit és kiemelkedő alakjait.

Az időszaki kiállításon először láthatjuk azt a bélyeget, amely II. János Pál pápa 1991-es debreceni látogatását örökítette meg. A pápa külföldi útjairól készült sorozatot Gambiában adták ki, ennek egyik eredeti példányán II. János Pál pápa és Kocsis Elemér református püspök látható az Úr asztalánál.

A kiállításon a látogatókat játékra hívják, a témához kapcsolódó kvíz kitöltőinek meglepetéssel kedveskednek a szervezők. A tárlat június 15-ig látható a Nagytemplom Kálvin János galériájában.

(Forrás: kultura.hu)