Maláj utasszállító tragédiája: a gyanúsítottak távollétében kezdődött a tárgyalás
SZEMlélek 2020. március 10.

Maláj utasszállító tragédiája: a gyanúsítottak távollétében kezdődött a tárgyalás

A Kelet-Ukrajna felett elkövetett támadás feltételezett felelősei tagadják, hogy közük lenne a csaknem 300 fő életét követelő katasztrófához.

aa2_47.jpg
A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeing típusú gépet, amely a levegőben darabokra tört, és lezuhant. A tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas - köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár -, valamint a legénység életét vesztette.

A vádlottak távollétében, holland jog szerint kezdődött meg hétfőn a hollandiai Schiphol bíróságán a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépe ellen elkövetett, hat évvel ezelőtti támadás tárgyalása.
Az ügyben eljáró, holland vezetésű - holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga összetételű - nemzetközi nyomozócsoport 2019 júniusában azt közölte, hogy a gyanúsítottak a gépet megsemmisítő, mozgatható föld-levegő rakéta telepítésében vettek részt.

A négy vádlott, az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko nincs jelen a tárgyaláson, a holland jogrend azonban lehetővé teszi, hogy a pert távollétükben is folytassák.
A nyomozócsoport 2016 őszén közzétett jelentésében azt közölte, hogy a repülőgépet megsemmisítő rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték.

A vád szerint Girkin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese 2014 nyarán az ukrajnai szakadár „Donyecki Népköztársaság" (DNR) „védelmi minisztereként" szolgált. Dubinszkij a DNR katonai hírszerző ügynökségének vezetője volt, Pulatov az ügynökség egyik alosztályát irányította, az ukrán Harcsenko pedig a felderítő osztag vezetője volt.

A katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság azt állapította meg, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, BUK típusú légelhárító rakétával lőtték le, amelyet feltételezhetően a szakadárok területéről - Pervomajszk település mellől - indítottak. A támadást előkészítő és elkövető mintegy száz további gyanúsított kilétére is bizonyítékok állnak a nemzetközi vizsgálóbizottság rendelkezésre, ugyanakkor az még nem tisztázott, hogy parancsra hajtották-e végre a támadást, vagy önállóan cselekedtek - tették hozzá.

Oroszország mindvégig tagadta, hogy köze volt a gép lelövéséhez.
aa1_82.jpg
Hendrik Steenhuis elnöklő bíró az első tárgyalási napon az ügy részleteit ismertetve leszögezte, hogy a konfliktus sújtotta kelet-ukrajnai területről indított rakéta használata jogtalan volt, a vádlottak pedig megtagadták elszámoltathatóságukat.

Az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér közelében, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tartott tárgyaláson Sabine ten Doesschate, Pulatov egyik védőügyvédje azt közölte, hogy védence kitart ártatlansága mellett.
„Egyszerűen fogalmazva: semmi köze nincs az MH17-es lelövéséhez" - mondta.

Boudewijn van Eijck, Pulatov másik védőügyvédje megkérdőjelezte az eljárás megindításának jogosságát, és azzal érvelt, hogy még „számos ismeretlen részlet indokol további vizsgálatot".
Hozzáértők szerint a tárgyalás egy évnél hosszabban is eltarthat.


(Forrás: MTI; fotó:AP Photo/Peter Dejong,trtworld.com)