Ismerd meg a szerzetest, aki háladalt írt az LGT slágeréből!
Gégény István 2020. március 24.

Ismerd meg a szerzetest, aki háladalt írt az LGT slágeréből!

A járvány közepette a társadalmat szolgálókat köszöntő átirat szerzője Párizsból nyilatkozott a SZEMléleknek.

fefe.jpg

A Chemin Neuf közösséget nem könnyű elhelyezni a klasszikus szerzetesrendek mátrixában – e cikkben most nem is tennék rá kísérletet, de akit részletesebben érdekel a téma, ide kattintva tájékozódhat velük kapcsolatban. A francia elnevezés magyarul "új út"-ként fordítható. A saját életemben teljesen betalált a fogalom, ugyanis 2004-ben 3 hónapot töltöttem egyik kolostorukban, s azóta jelentősen megváltozott, jobban értelmet nyert az életem. Önkéntes családi karanténunk állapotában érdekes belegondolni, hogy akkoriban január és április között csupán összesen 5-6 alkalommal hagytam el a kolostor területét, mégsem éreztem magam bezárva, holott nem vagyok egy kimondottan introvertált típus. Az okot sem nehéz megérteni: egy nagyon nyitott gondolkodású keresztény közösségről van szó, akik hatékonyan, elszántan keresik az egységnek és a hiteles kereszténységnek az eddigi szokásoknál újabb útjait. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban, jól szemlélteti az alábbi videó.

Igen, így is meg lehet élni a kereszténységet. Ez a bevezető nem véletlenül került a cikk elejére, ugyanis az előző videóban látható volt egy fiatalember többször is a színpadon, gitárral a nyakában. A barátai csak Fefeként ismerik, hivatalos neve pedig Virág Ferenc József. Ő az, akinek a pár napja közzétett videóját hamar felkapta a hazai közösségi média, sőt, még hírportálokon is cikk formában köszönt vissza az LGT "Neked írom a dalt" című szerzeményének átirata. Erről a zenés videóról van szó, amely a koronavírus járványa idején heroikus küzdelmet folytató orvosoknak, ápolóknak és minden szolgálattevőnek mond hálát. Virág Ferenc József jelenleg Párizsban él, a Chemin Neuf közösség szerzetese – még nem dőlt el, hogy papként fogja-e az egyházat szolgálni.

– Nagyon szeretem ezt a dalt, ami már eredeti formájában is egy hálaének. Nagyon megérintett, amikor egy francia teológiai tanárom pár hete jelezte, hogy komoly bajok lesznek a vírus miatt, én pedig akkor még úgy reagáltam: ugyan már. Most viszont látom magam körül a sok áldozatot: itt, Franciaországban a folyamatokat illetően némi "előnyben" vagyunk Magyarországhoz képest, mert sokkal több a megbetegedés, haláleset. Ez a helyzet nagyon elgondolkodtatott. Láttam a közösségi médiában orvosok posztjait, hogy maradjunk otthon, a tanáromtól már idejekorán megtudtam, hogy milyen drámai a helyzet Olaszországban. Mély együttérzés ébredt bennem, s arra vágytam, hogy valahogy megköszönjem ennek a sok áldozatkész embernek a munkáját, még a bolti eladókat is beleértve – fogalmazta meg érzéseit a fiatal szerzetes.

Először csak magában kezdte dúdolgatni az LGT slágerét, majd a Székesfehérváron élő testvérével is megosztotta az ötletet, hogy milyen jó lenne kibővíteni, erre a rendkívüli helyzetre aktualizálni ezt a szép dalt. – Próbáltam elképzelni a járvánnyal való küzdelem helyszíneit, hogy kik vannak ott, mit élnek át. Mindenkit, akinek nehéz ez az időszak, a tanárokat is, a szülőket is, akik otthonról dolgoznak, a gyermekeik mellett. Egyszerre közbenjáró imának és hálaadásnak is szánom ezt az átdolgozást – mondta Virág Ferenc József.

Meglepődött a fogadtatáson, ugyanis nem számított ekkora hatásra (2 nap alatt mindenféle marketing tevékenység nélkül 88 ezernél tart a megtekintések száma). Külön érdekességet jelentett számára, amikor egy magyar hírportálon, a HVG cikkei között jött vele szembe a saját átirata.

Erről a videóról van szó:

– Azt hiszem, jól átjön az embereknek az az üzenet, amit Presser Gábor eredetileg megfogalmazott. Ezt egészítettem ki, hozzákovácsolva egy negyedik versszakot. Bár előzetesen nem kértem engedélyt, de az érdeklődést látva írtam a szerzőnek, remélve, hogy nem veszi zokon a dal feldolgozását. Segíteni szeretnék ilyen módon is, növelni az emberekben az együttérzést, hogy legyünk szolidárisak, fedezzük fel az értéket egymásban – tette hozzá a dalnok.

Akitől olyannyira nem áll távol a zene világa, hogy nem csupán előadóként, de stúdiózenészként, dalszerzőként is aktívan tevékenykedik (hol gitár, időnként billentyűs hangszer, néha basszusgitár kerül a keze ügyébe). 1000-1500 fős közönség/közösség együtt éneklését is vezeti alkalmanként, számos album elkészítésében közreműködött. Szerinte a zene remek lehetőség közelebb kerülni Istenhez, ami a művészetekben kifejeződik. – A Chemin Neuf közösségben általában nem én írom a dalokat, bár erre is akad példa. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy minden dal közös munka gyümölcse, a szerző önmagában kevés lenne az ének üzenetének életre keltéséhez – zárta gondolatait Virág Ferenc József, akinek egyik francia nyelvű saját szerzeményét az alábbi videón ismerhetjük meg.