Ma van az Egészség Világnapja
SZEMlélek 2020. április 07.

Ma van az Egészség Világnapja

A szűrőprogramok nem csupán az időseknek hasznosak, jobb megelőzni a megbetegedést.

who.jpg

Az Egészség Világnapját annak emlékére tartják, hogy 1948. április 7-én kezdte meg működését az ENSZ szakosított intézménye, az Egészségügyi Világszervezet. A WHO célja az egészségügyi ellátás színvonalának emelése, a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, tevékeny részvétel a környezet védelmében.

"Egészséget mindenkinek" szlogennel hívják fel a figyelmet az idei egészség világnapján a megelőzés fontosságára, közölte Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke.

– Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja már 2010-ben a megelőzés fontosságát helyezte előtérbe, és azóta is ez a kiemelt üzenet. Az ingyenes, átfogó országos egészségvédelmi szűrőprogramban 2010 óta több mint félmillióan vettek részt, 200 helyszínen jártak, több mint 7 millió vizsgálati adat keletkezett – ismertette a szakember, hozzátéve: a program idén is folytatódik. Jelentős fejlődésnek nevezte, hogy már nem csak az 50 felettiek, hanem a huszonéves korosztálytól kezdődően érdeklődnek az emberek a szűrőprogramok iránt.

(Forrás: MTI)