Lélekemelő épület, inspiráló környezetben (galéria)
SZEMlélek 2020. május 25.

Lélekemelő épület, inspiráló környezetben (galéria)

A Thaiföldhöz tartozó Samui szigeten, Suratthani városában a növekvő katolikus közösség és az egyre több turista miatt az ottani püspök egy új templom építését rendelte el.

-_featured_image.jpgAz épület a Mária, ez egyház segítője nevet kapta. A megbízott építész Lukács evangéliumából vett ihletet:

Az angyal így válaszolt neki: „A Szentlélek száll reád, és a Magasságos ereje árnyékoz be téged, ezért a születendőt is Szentnek nevezik majd, Isten Fiának. (Lukács 1;35)

Ekkor így szólt Mária: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint!” S ekkor eltávozott tőle az angyal. (Lukács 1;38)

Ebből az evangéliumi részből is láthatjuk, hogy az angyal megjelenésére, amely Isten üzenetét közvetítette Szűz Máriának, milyen alázatosan és egyszerűen, mégis határozottan válaszolt.

A Szentlélek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a Megváltót a méhében hordhassa.

Az épület tervezésekor az építész ezt az üzenetet egyszerű módon szándékozik közvetíteni, belső terének világos formájával, amely biztonságot nyújt, mint az anyaméh.

Az épület külső részének tervezését imádkozó kezek, angyalszárnyak és a Szentlélek sugarai inspirálták.

A képre kattintva galéria nyílik a meseszép épületről:

 A természetes fénynek a tetőablakon keresztül történő belső megvilágítása és a falra eső felhő árnyéka azt a hatalmas Istent képviseli, amely az embert megteremtette. Ahhoz, hogy ezt a jelenséget a Szamui-sziget meleg és nedves környezetében megvalósítsák, a hosszú és keskeny nyílásokat az átmenő betonfallal kombinálva úgy tervezték, hogy olyan árnyékot hozzanak létre, amely az idővel változik, de megőrzi a belső komfortérzetet.

Mivel a templom az imádság helye, az építész a szimbolikus dekorációk minimalizálására törekedett. Ezért az imádkozó a szentségre és annak természetes környezetére tud összpontosítani. A belső dekorációhoz is egyszerű anyagokat választottak: fehér betonfal, terrazzo padló, üveg, természetes fehér tölgy bútorok és szürke márvány. Nincs dekoráció…. a legjobb dekoráció.

Az imádkozók érezhetik a belső békességet, miközben átölelik a Teremtő Istent.

Forrás:archdaily.com