Helyes-e találgatni a következő pápa kilétét?
Gégény István 2020. július 01.

Helyes-e találgatni a következő pápa kilétét?

Egy hamarosan megjelenő könyvben egy szakértő 19 olyan bíborost mutat be, akik közül valaki majd a katolikus egyház új vezetője lehet. Nem tiszteletlenség ezzel foglalkozni?

kovpapa.jpg

Nem igazán ismert olyan konkrét előjel, ami arra utalna, hogy rövidesen végéhez érkezne Ferenc pápa szolgálata. Persze, az elődjénél is ezt gondolhattuk, s lám. Mindenképp meglepő ugyanakkor, hogy "A következő pápa" címmel olyan kötet jelenik meg augusztus 4-én, amelyben konkrét személyek esélyeit latolgatja Edward Pentin.

Majdnem mindegy, kik szerepelnek a kötetben, hiszen

mielőtt bárki egyáltalán a kezébe venne egy ilyen írást, el kell döntenie, hogy jól teszi-e, ha idejekorán elkezd foglalkozni egy olyan dologgal, amibe egyébként nincs beleszólása.

John Allen, a Crux Now szerkesztője ezt a kérdést járja körül, s nem meglepő, hogy ő maga helyesli ezt a tevékenységet, hiszen ő is megszólalt vendégként és a szerző barátjaként a június 24-én Rómában tartott beharangozó beszélgetésen.

Szerinte a témát érintő beszélgetéseken rendre fel szokott merülni, hogy nem tiszteletlenség-e a hivatalban lévő pápával szemben az utódja kilétét tippelgetni, ahogy az sem tűnik sokak számára célravezetőnek, ha emberi számítgatások tárgyává teszi bárki egy olyan döntés meghozatalát, amelyben elengedhetetlen szerepe van a Szentlélek működésének. Ráadásul közismert mondás a konklávé kapcsán, hogy "aki pápaként megy be, az bíborosként távozik".

E három ellenérvvel szemben John Allen meggyőződése, hogy maguk a majdani döntést meghozó bíborosok mást sem kívánhatnak előzetesen, mint a minél részletesebb tájékozottságot a választható személyekkel kapcsolatban - így lehet ugyanis kellően megalapozottan voksolni. Nagy kérdés, mikor érdemes az alaposabb tájékozódást elkezdeni, de a kapkodást a szerkesztő szerint jobb elkerülni.

Ami a már bíboros korában pápaként remélt személyeket illeti, John Allen rámutat:

az elmúlt 6 konklávéra XVI. Benedek és VI. Pál amolyan "favoritként" ment be bíborosként, I. János Pál és Ferenc esélyesként, míg csupán II. János Pál és XXIII. János megválasztása okozott valódi meglepetést.

A Lélek működését sem iktatja ki a szerkesztő megközelítésében a jó szándékú spekuláció, hiszen a kegyelem is a természetre épül.

Az viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen lélek munkálkodik abban, aki a következő pápaválasztás esélyeseiről ír könyvet. S még ha tiszta szívvel teszi is ezt az illető, vajon alaposan utánajárt-e a tényeknek?

John Allen e feltételek ismeretében úgy ajánlja a kötetet elolvasásra – amelyből természetesen nem derül ki, ki lesz a következő pápa –, mint egy lehetőséget a bemutatott személyek papabilitására való rácsodálkozásra.

(Forrás: Crux Now, összeállította: Gégény István)