Szenteltvíz elvitelre
SZEMlélek 2020. július 11.

Szenteltvíz elvitelre

Frissítőkendőbe rejtve vihetik magukkal az áldást a bonni hívők._4_szerk.jpg

A kölni székhelyű Domradio.de készített interjút a németországi Bonn városában lakó Peter Heuserrel, aki hívőként nem törődött bele abba, hogy a koronavírus miatt hónapok óta üresek a templomi szenteltvíztartók.

– Amikor besétál a templomba, és nincs kitéve szenteltvíz, mi hiányzik Önnek valójában?
– Az az automatikus mozdulat, amikor az ember a bejáratnál belenyúl a szenteltvízbe, hogy az Isten áldását magára vegye. Gyerekkorom óta ezt szoktam meg.

– Éppen a vadászkollégáival iszogatott, amikor szóba jött a szenteltvíz kérdése. Min gondolkodtak: hogy meg kellene alkotni egy olyan adagolót, mely kizárja a fertőzésveszélyt?
– A munkatársaim azon panaszkodtak: milyen rossz, hogy nincs kint a templomban szenteltvíz, és nincs nekik otthon sem. Azon gondolkodtunk, hogy kell lennie valamilyen megoldásnak.

Sok ötlet átfutott a fejemen, aztán másnap megkértem a titkárnőmet, keressen olyan cégeket, melyek nedves frissítőkendőket gyártanak. Felkutatott egy fiatal vállalkozást Kölnben, akiktől ajánlatot kértünk 10 ezer szenteltvizes kendő legyártására.

Ez után megkérdeztem a lelkészünket, hogy megáldana-e számunkra 80 liter vizet, amire ő készséggel igent mondott. A szenteltvizet elszállítottuk Kölnbe, ahol végül 18 ezer kendő készült el.

– Szóval ez egyfajta frissítőkendő, ami egyenként becsomagolva elvihető. Mi áll a csomagoláson?
– Csak annyi, hogy "Szenteltvizes frissítőkendő" - semmi több.

– A kendőket kirakták a templomban?
– Igen, sőt, a lelkipásztorunk ellátott még néhány környékbeli templomot, és volt, hogy ládákkal jelentek meg más egyházközségekből is.

Nagy az érdeklődés - most rendeltem meg újabb 5 ezer darabot.

– Úgy tudjuk, a vállalkozó még egy kis illatanyagot is adott hozzá.
– Igen, emiatt sokan nehezteltek is, mert azt mondják, a szenteltvíznek nem kell illatoznia.

– Saját pénzből állta az eddigi költségeket. Tervezi, hogy beindít egy online-áruházat?
– Nem, egyrészt nem lenne erre időm, másrészt én örülök, ha hozzájárulhatok ahhoz, hogy újra legyen az embereknek lehetőségük hozzájutni szenteltvízhez: az idősebb emberek nagyon hálásak.

– Gondolkodott már egy környezetkímélőbb megoldáson? Hiszen ezek az eldobható kendők végül a szemétben landolnak.
– Még nem találtam meg a legjobb megoldást erre. Sajnos az előállításhoz műanyagot is fel kell használnunk, de legalább az utcán eldobott kendővel eddig nem találkoztunk.

– Személyesen Önt mi motiválta, hogy kitalálja az "elvihető" szenteltvizet?
– A Krisztus-hitem! Én így nőttem fel, és olyan mélyen a részemmé vált, hogy nem tudom elképzelni szenteltvíz nélkül a mindennapjaimat.

Összeállította: Sáhó Eszter

(Forrás: domradio.de, nyitókép: spiegel.de)