Úgy tűnik, elbúcsúzhatunk a békejobbtól a hazai szentmiséken
Gégény István 2020. augusztus 31.

Úgy tűnik, elbúcsúzhatunk a békejobbtól a hazai szentmiséken

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia papi közlések szerint meg fogja változtatni a misekönyv szövegét, tehát nem csupán a járványhelyzet idejére módosul a megszokott gyakorlat.

bekejobb1.jpg

"Engesztelődjetek ki szívből egymással" – ez lesz a hivatalosan alkalmazandó felhívás a latin rítusú római katolikus szentmisét bemutató személy részéről ott, ahol eddig ez szerepelt: "Köszöntsétek egymást a béke jelével!" Noha eddig is előfordult, hogy a kiengesztelődésre hívó mondatot alkalmazták a liturgiák során, a béke jelével való köszöntésre viszont hamarosan már nem szólíthatják fel a híveket.

Minderről egy győri szentmise hirdetésében tájékoztatta a jelenlévőket a lelkipásztor, aki hozzátette, hogy a területileg illetékes püspök, Veres András azonnali hatállyal kötelező erővel elrendelte a módosítást a Győri Egyházmegyében. A mondatcsere egyben azt jelenti – erre is kitért a közlemény –, hogy innentől kerülni kell a kézfogást a szentmiséken.

Az 1991-ben kiadott római misekönyvben még ez szerepelt:

misekonyv.jpg

Mivel egyelőre semmilyen hivatalos felületen nem jelent meg e cikk megírásáig a felolvasott közlemény, az egyházmegye papjaihoz fordultunk, akik megerősítették az előbb leírtakat. Egybehangzó tájékoztatásuk szerint

a misekönyv szövegének megváltoztatása várható, így a döntés hatálya nem csupán a Győri Egyházmegyét érinti, ahol viszont már mostantól – augusztus végétől – kerülni kell a békejobb alkalmazását a latin rítusú római katolikus szentmiséken.

Amennyiben hozzáférhető lesz hivatalos tájékoztatás, be fogjuk illeszteni cikkünkbe.

(Illusztráció: fineartamerica.com)